Da li poštujete privatnost svog deteta?

Volimo da znamo baš sve o svom detetu, kako bismo ga zaštitili kad god smo u mogućnosti. Međutim, mnogo toga pričamo i pred prijateljima, bakama ili dekama. Dobro razmislite šta je za javnost, a šta ne. Deca mnoge stvari žele da sakriju, čak i od Vas. Što su stariji, imaju više tajni.

Kako biste sačuvali odnos u kojem Vam može reći sve, ispravljajte ga samo kada ste sami. Nema potrebe da ga sramotite pred svima. Nemojte naglašavati njegove greške, iako Vam deluju slatko i zanimljivo. Ukoliko u nečemu pogreši – ponovite šta se od njega traži na lep način. Ukoliko Vi ne poštujete svoje dete, nemojte očekivati da ono poštuje Vas.

O određenim stvarima nemojte razgovarati čak ni ispred bliskih prijatelja ili svojih roditelja. To što je dete malo, ne znači da ne postoje teme o kojima će želeti da razgovara samo sa Vama. Svojim ponašanjem će Vam sigurno dati do znanja ukoliko ne želi da o tome iko išta zna.

Prihvatite da ne možete znati baš sve. Morate pronaći ravnotežu u Vašem odnosu, poštovati ga i verovati mu. To nije baš uvek lako. Ali, ne možete baš svuda zabadati nos. Dete treba da ima svoju sobu u kojoj će moći nasamo da porazgovara sa najboljim drugom ili drugaricom, lično ili telefonom.

Otvoreno razgovarajte o ovoj temi. Dajte mu do znanja da mu verujete. Isto tako, recite mu da će se određene povlastice ukinuti ukoliko zloupotrebi Vaše poverenje i pređe granicu koju ne treba.

Budite zainteresovani za aktivnosti kojima se dete bavi. Ponekad biste mogli zajedno da odgledate njegov omiljeni crtać ili seriju koju prati. Budite što više na njegovim treninzima ili bilo kojim drugim aktivnostima koje pohađa. Na taj način ćete mu pokazati da Vam je stalo do njegovih interesovanja. Time ćete pojačati bliskost.

Razgovarajte sa detetom o opasnostima koje vrebaju iz medija i interneta. Postavite granice i ograničite to „virtuelno“ vreme. Pitajte ga koje sadržaje voli da prati, šta iz njih uči. Ne morate mu baš stalno visiti nad glavom, ali pronađite načina da s’vremena na vreme znate šta radi za kompjuterom ili telefonom.

Razgovarajte o društvenim mrežama. Objasnite mu koje opasnosti vrebaju i kako da zaštiti svoje lične podatke. Nemojte biti „operisani“ od svih novosti, jer ukoliko je to slučaj – nećete moći da ispratite svoje dete.

Poštujte privatnost svog deteta, ali istovremeno otvorite četvoro očiju. Opravdana i otvorena briga za bezbednost Vašeg deteta nije isto što i narušavanje privatnosti. Možda biste mogli otvoreno da razgovarate o postavljanju određenih granica. Pustite da Vam dete saopšti i ono što mu smeta. Iz toga ćete mnogo naučiti.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor