Da li se sebi obraćate na ružan način?

Većina ljudi nije svesna šta sebi govori u stresnim situacijama. Imate samo dva dana da završite neki posao. Pritisak je prejak, a Vi upadate u zamku: „Neću uspeti. Izgubiću posao. Baš sam glupa. Kako sam to sebi dozvolila?! Nisam ja za ovaj posao! Ne mogu ja to! Nikad mi ništa ne ide! Nikad neću uspeti!“

Negativne misli su najgori neprijatelj. One su nevidljive i tihe, a u ogromnoj meri utiču na mnoge važne odluke. Često ih niste ni svesni. Postaju navika koje ne možete da se oslobodite. Vremenom mogu dovesti do izrazito niskog samopouzdanja, ali i do narušenog zdravlja. Plašite se promena, novih poznanstava, projekata, poslova… Ne možete da se izborite za sebe. Lakše Vam je da ćutite, nego da se uspravite i borite! Sve to može biti drugačije, ali ne preko noći. Setite se da ste godinama narušavali svoje  samopouzdanje.

Svi Vaši postupci su važni. Umesto što stalno pokazujete prstom na negativno ili razmišljate o stvarima koje nemate – probajte nešto drugačije. Razmislite šta sve imate, koliko toga ste postigli, koliko ste se trudili…

Uzmite papir. Napišite u čemu ste sve dobri. Koje su Vaše vrline i sposobnosti? Šta možete da uradite bolje od drugih? Vaša ličnost nije Vaš posao. Vi ste i mama, supruga, drugarica, komšinica, kuma, tetka, domaćica, zaposlena žena… Mnoge stvari radite dobro. Ne stavljajte ih u drugi plan.

Oprostite sebi. Niko od nas nije savršen. Grešimo svakog dana. Ne dozvolite da Vas griža savesti optereti. Ne očekujte od sebe nemoguće stvari. Stremite ka uspehu, ali budite realni. Ne možete biti najuspešniji na poslu, posvećena majka i žena, najbolja drugarica…

Planirajte. Odredite šta ćete uraditi danas. Možda to neće biti dovoljno po nekoj Vašoj proceni, ali budite realni. Morate imati vremena i za odmor u bilo kojoj sferi, inače nećete postići svoj maksimum. Ponekad trebamo da zastanemo i razmislimo. Uradićemo mnogo više, nego kada letimo kao „muva bez glave“.

Ponavljajte sebi pozitivne misli: „Uporna sam i jaka. Ja to mogu. Uspeću. Pokušaću.“ Nemojte se plašiti neuspeha. On Vas blokira, usporava i sputava. Uteruje Vam strah u kosti. U većini situacija – bez razloga.

Problemi se ne rešavaju brigom, već radom. Zaustavite nervozu, jer Vam neće doneti ništa dobro. Odredite korate koje trebate ispuniti i jednostavno ih ispunite.

Ne opterećujte se onim šta drugi misle. Vi to i ne možete znati, osim ako Vam neko to ne kaže ili ne pokaže. Često samo umišljate. Važno je ono što Vi mislite i kako Vi vidite sebe. Vaš život je Vaša stvar. Niko ne zna kako Vam je, dok ne bude u istoj situaciji. A pošto smo svi drugačiji, svako probleme različito doživljava. Ne budite tako strogi prema sebi. Budite jači od sopstvenih negativnih misli.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor