kako-odgovarate-na-problematicna-decija-ponasanja

Kako odgovarate na „problematična“ dečija ponašanja?

„Neću to da uradim i ne možeš mi ništa! Neću nikad više da idem kod bake! Ne volim te! Mrzim te! Neću da popijem lek! Ne želim! Neću da idem u vrtić! Neću nikad više da se igram sa njim! Baš me briga! Neću da sklanjam igračke!“

Složićete se da u roditeljstvu ima dana kada se pitate da li je sve u redu sa Vašim detetom ili sa Vama. U glavi Vam vlada pravi haos: „ Šta nije u redu sa njim?! Gde toliko grešim?! Da li komšije čuju njegovo/njeno vrištanje?! Neko će pozvati socijalnog radnika. Zbog čega mi ovo radi?!“

Da li se sećate na koji način ste razmišljali kada Vam je dete bilo beba i nije znalo da komunicira ni na jedan drugi način, osim plačem? Pitali ste se da li je gladno ili žedno, umorno ili pospano, da li mu je bučno ili mu ne prija gužva… Ni u jednom trenutku niste krivili dete ili sebe. Razmišljali ste kako da mu pomognete.

Kada je dete malo poraslo, pitali ste se: „Zbog čega je toliko nevaljao/nevaljala?“ Krivicu pripisujemo detetu. Smatramo da je do sad već trebalo sve da nauči. Naš zadatak kao roditelja jeste da naučimo dete kako da se nosi sa problemima, preprekama i frustracijama. Možda mu verbalno saopštavate jedno, ali Vaše ponašanje ide u sasvim suprotnom pravcu…

Osluškujte svoje dete. U većini slučajeva ono Vas neće povući za rukav i reći: „Mama, muči me to što ne provodiš mnogo vremena sa mnom.“ Zato, razmislite. Zbog čega se Vaše dete ponaša na određen  način. Šta bi moglo da ga muči? Da li je umorno i pospano? Da li se promenilo nešto u dnevnoj rutini? Da li postoji neka ogromna promena u svakodnevnom životu koja mu je teško pala?

Družite se. Niste ni svesni koliko bro prolazi period u kojem deca trče za Vama. Sednite. Igrajte se. Pričajte. Nema televizora, telefona ili bilo kakvih drugih stvari koje Vas ometaju. Samo sednite i družite se.

Ponekad je potrebno samo da se smirite. Sigurno ste bili u situaciji gde dete može da Vas iznervira brže od bilo čega i bilo koga drugog. Pritisak Vam skoči, bes Vas preplavi i počinjete da vičete. Shvatate da to  nigde ne vodi, ali ne možete da se kontrolišete. Dišite polako. Brojite u sebi. Dete nije tu da bi Vas iznerviralo. Ono je samo izgubljeno i ne zna kako da se nosi sa određenom situacijom ili problemom.

Saznajte uzrok. Smirite situaciju. Saznajte zbog čega se dete tako ponaša. Što pre budete to shvatili, Vaše dete će se ranije smiriti. A Vi ćete znati kako da mu pomognete.

Prihvatite činjenicu da je roditeljstvo drugačije od bilo čega drugog. Nema planiranja. Nema unapred tačnih odgovora. Nema samo jednog odgovora. Danas može važiti jedno, a sutra drugo pravilo. Izuzetaka ima koliko želite.

Ne brinite. Niste sami. Svaki roditelj je bio hiljadu puta u sličnoj situaciji. Saberite se i krenite dalje. Sutra je novi dan. Upoznajte svoje dete i reagujte u skladu sa tim.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor