Kada vas stisne sa svih strana…

Razgovaram sa prijateljicom. Žalim se na postojeće probleme. Govorim da mi je dosta. Previše mi je. Treba mi odmora. Ljuta sam na sebe i pola sveta. Mnoge stvari mi nisu jasne. Ne vidim rešenje, niti svetlo na kraju tunela.

Onda čujem njenu stranu. Ne bih se menjala. Nije ni njoj lako. Pojedini problemi su još gori od mojih. Ali, ona se ne nervira kao ja. Opuštenija je. Smirenija je. Svaku rečenicu završi sa: „Biće to sve dobro…“ I zaista bude. Čak i onda kada mislimo da nije tako.

Mnoge stvari ne ispadnu onako kako smo planirali. Ponekad je to loša, a ponekad dobra stvar. Povedu nas na neki drugi put. Menjaju nas. Nauče nas. Rastuže. Usreće. Sve u svemu, bogatiji smo za iskustvo više.

Kada Vas stisne sa svih strana, nemojte se boriti. Sačekajte. Stanite. Prihvatite situaciju onakvom kakva jeste. Nijedna oluja nije trajala zauvek. Prolazila je. Posle nje je bilo i Sunca. Ostajali su oni koji su imali strpljenja i bili uporni. Ostajali su oni koji su verovali da će biti bolje. Ostajali su oni koji su pokušali ponovo, pa čak i onda kada su hiljadu puta pogrešili.

Po ko zna koji put sam shvatila da nisam sama. Prevazišla sam čak i ono za šta sam mislila da neću moći. Prošlo je. Ja sam tu. Stabilnija nego ikad pre.

Kada Vas stisne sa svih strana, nemojte kriviti samo sebe. Hiljadu faktora je uticalo i situacija se završila tako kako se završila. Ne možete sve kontrolisati. Zapravo, možete kontrolisati malo stvari. U većini situacija je u pitanju samo Vaša rekcija na probleme i prepreke.

I gle, čuda. Ne opstaje onaj koji je imao sve petice u školi. Niti onaj koji je znao sve glavne gradove. Ili završio dva fakulteta. Ili uvek imao odgovor na sve.

Opstao je onaj koji je znao da  iskoristi pravu priliku. Onaj koji je pokušavao. Onaj koji se nije plašio da izgubi sve. Onaj koji je milion puta počinjao od nule.

Kada Vas stisne sa svih strana – znajte da ima ljudi koji imaju milion puta gorih problema od Vas. Duboko uzdahnite i uradite nešto što volite. Ostavite problem po strani i učinite nešto za sebe. Taj kraći ili duži predah će Vam napuniti baterije. A tada ćete mnogo bolje funkcionisati.

Ne tražite od sebe nemoguće stvari. Nemate magične moći. Imate samo sebe i budite jaki i odlučni u onome što želite. Nećete daleko stići ako pregorite pre vremena. Razmislite o stvarima koje su vredne Vaše pažnje. Batalite one koje to nisu. Uštedećete mnogo energije za buduhe uspehe.

Kada Vas stisne sa svih strana – budite ono što jeste. Plačite ako Vam se plače, odustanite ako mislite da ste uzeli prevelik zalogaj. Niko drugi do Vas nije u toj koži. Ugodite sebi koliko god možete.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor