Nije mi ništa! Zašto pitaš?

Radite kućne poslove u tišini. Ne progovarate. Svaki šum Vam smeta. Ne možete sakriti nervozu. Partner Vas pita šta Vam je, a Vi odgovarate: „Nije mi ništa! Zašto pitaš?“ Deca trčkaraju oko Vas. Smeta Vam njihova vriska i igra. Iskreno, nervira Vas sve ono na šta obično ne obraćate pažnju.

Ljutnja Vam se gomila. Ne želite da pričate o tome, jer ne znate ni šta biste postigli. Svakako ne možete ništa promeniti, bez obzira koliko želite. Ne shvatate da Vas odaje govor tela. Nezadovoljstvo i nervoza Vam izlaze kroz svaku poru na telu.

Gutate knedle. Ne znate šta biste sa tolikim naletom emocija. Stislo Vas je sa svih strana. Steže Vas u grlu. Imate čudan osećaj u stomaku. Malaksali ste. Plače Vam se. Vikali biste na sav glas. Ne želite da Vas iko išta pita.

Da li imate običaj da držite sve u sebi dok ne puknete? Da li osećate kako, bukvalno, gorite dok Vas problemi iznutra izjedaju? Ne želite da opterećujete partnera. Ima i on svojih muka. Polako, ali sigurno, gradite svoju tvrđavu i mislite da sve možete sami.

Sećate li se onog razgovora gde ste rekli da Vaš brak neće izgledati kao drugi? Sećate li se koliko ste loših primera videli i zakleli se da ćete uvek i o svemu razgovarati sa partnerom? Sećate li se da ste obećali kako nećete trpati probleme pod tepih, jer znate koliko to poražavajuće ume da bude? Zbog čega se onda sada ne držite tih svojih dogovora i obećanja?

Lakše je? Ne priča Vam se? Ne ulazi Vam se u raspravu? Želite svoj mir? Šta god da je razlog, mnogo je teže i napornije uraditi pravu stvar. Ukoliko želite da sačuvate bliskost i otvorenost u komunikaciji, morate činiti nešto povodom toga. Dobri rezultati neće doći sami od sebe.

Razgovarajte sa partnerom, čak i onda kada Vam je teško. Nije lako podeliti sva svoja osećanja, naročito ona negativna. Lako je glumiti da možete sve sami. Ali, zašto biste? Čak i kad ne vidite da bi Vam partner mogao pomoći na bilo koji način, biće Vam lakše nakon razgovora.

Ako imate problem sa partnerom, otvorite se i recite šta Vam smeta. Možda on nema pojma o čemu se radi. Možda ste nešto pogrešno shvatili. Nemojte biti ponosni. Niste mala deca. Danas ćete popustiti Vi, sledeći put Vaš partner. Bitno je da se zajedno trudite i radite na svim problemima koje imate.

Preopterećeni ste? Samo razmišljanje o problemu možda nije dovoljno. Ponekad je potrebno samo da se isključite i radite nešto drugo: prošetajte sa partnerom, idite na piće, posvetite sa malo sebi, častite se frizerom, čitajte… Udaljite se od problema. Imaćete drugačiji pogled nakon određenog vremena.

Plačite. Ako osetite da ste preopterećeni i ne možete da se nosite sa svim tim negativnim emocijama – plačite! Nećete biti manje stabilni ili jaki, ukoliko to učinite. Nemojte se svađati sa partnerom ili decom. Nemojte izmišljati različite razloge koji će održati Vašu nervozu.

Zavirite u sebe. Razmislite u čemu je tačno problem. Ako partner ili deca nisu razlog tome – nemojte iskaljivati svoj bes na njima. I ne držite sve u sebi. Partner je tu da Vas podrži. Ne odbijajte ga od sebe tim ogromnim štitom koji nosite.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor