Kako odgovarati na nezgodna dečija pitanja?

Sigurno ste bili u situaciji kada Vas je dete pitalo nešto što baš tad nije trebalo. Bili ste i u situaciji kada niste želeli da Vas dete pita nešto čak ni sa 30 godina. Ali, njihove radoznale glavice prevazilaze sve granice. I dobro što je to tako.

Deca mnogo razmišljaju. Pokušavaju da shvate svet oko sebe. Nemojte biti neko ko će to kočiti. Sigurno niste znali da mala deca često razmišljaju naglas. Možda i ne traže neki odgovor, nego samo izgovaraju svoje misli.

„Gde ljudi idu kada umru? Da li ću i ja umreti? Kako se prave bebe? Odakle izlaze bebe? Šta je to seks? Zbog čega onaj dečak ima tamniju boju kože? Zašto ona teta tako čudno hoda? Zašto je onaj čika u kolicima?

Pitate se da li da im kažete istinu ili slažete? Kada je pravo vreme da to saznaju? Da li su dovoljni veliki da bi shvatili? Da se ne lažemo, neprijatno Vam je. Ni sami ne znate kako ćete se snaći u svom odgovoru.

Često im kažemo: „Mali si ti da bi to znao!“ I to im još kažemo sa puno autoriteta, samo zato što smo nesigurni. Nemojte to raditi. Dečija radoznalost je prirodna i veoma poželjna. Nisu mali ni za šta, samo trebamo pažljivo birati reči i objasniti im tako da njihove glavice mogu sve to shvatiti. Nije sramota ako nešto ne znate. Recite im da ćete saznati, pa ćete im onda objasniti. Ali, to stvarno učinite.

Ukoliko im ne kažete i ne objasnite na pravi način, mnoge stvari im mogu izgledati mnogo gore nego što jesu. To će ih još više uplašiti. Svi mi znamo koliko bujna može biti dečija mašta.

Ukoliko Vas dete pita gde je otišao njegov uginuli kućni ljubimac, pitajte ga sledeće: „Gde je otišao Mališa? Sigurno ti mnogo nedostaje.“

Na ovaj način vodite razgovor u sasvim drugom smeru. Njima je potrebno da ih razumete. Oni će Vam pričati o svojim osećanjima i to je dobro. Ispoljiće ih na najbolji mogući način.

Budite iskreni. Odgovore prilagodite njihovom uzrastu. Nemojte ih lagati. Posle određenog vremena će shvatiti da niste rekli istinu, a to može ozbiljno ugroziti Vaš odnos. Pažljivo birajte reči.

Mnoge od stvari koje zanimaju decu jesu tabu teme za odrasle. Nemojte biti staromodan roditelj. Pričajte o svemu sa svojom decom. Bolje da neke stvari saznaju od Vas, nego od svojih vršnjaka koji će im dati netačne ili nepotpune informacije. Gradite bliskost i imajte otvorenu komunikaciju. Ubiće Vas u pojam kada im neko drugi bude najbolji prijatelj. U većini situacija neprijatno  je Vama, a ne deci. Imajte to na umu. Najbolje poznajete svoje dete. Univerzalan odgovor ne postoji. Jedno dete je manje, a drugo više osetljivo. Prilagodite im se.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor