Koji je jedini recept za bliskost sa detetom?

Danas postoje dve struje roditelja. Jedni su preterano upleteni u život svog deteta, pa ono ništa ne sme i ne zna da obavi samo (kada govorimo o malom detetu). Zbog toga dete ostaje zavisno, nesamostalno i neodgovorno. Sa druge strane, postoje i roditelji koji ne znaju ništa o svom detetu. Ono je prepušteno crtaćima, igricama i društvenim mrežama. Slobodno vreme provodi samo ili u igraonicama.

Pubertet je zaista period kada se dete drastično menja. Međutim, ukoliko smo bili bliski sa detetom pre tog perioda – nećemo imati prevelikih problema. Naravno, prepreke uvek postoje i svaki period odrastanja nosi određene tegobe. Pre nego što osudite svoje dete, razmislite o sledećem:

Da li ga slušate? Svi znamo koliko malo dete može biti naporno sa svojim neprestanim pitanjima i prekidanjima. Imate toliko posla i obaveza, a ono Vam ne da mira. Međutim, razmislite još jednom. Kakav ćete odnos imati kasnije? Ukoliko budete stalno ignorisali svoje dete, ono će vremenom prestati da Vam se obraća. Pa čak i onda kada bude bilo u nevolji. Da li zaista to želite?

Kako ga tretirate? Dete je mala individua. Ono ima svoje želje, potrebe, interesovanja… Ukoliko želite da vaspitate dete koje ima svoj stav i koji ga otvoreno pokazuje na društveno prihvatljiv način – morate se mnogo potruditi. Dete mora imati osećaj prihvaćenosti. Mora imati određene obaveze koje su prilagođene njegovom uzrastu. Mora imati osećaj da je član porodice. Zbog toga mu neke odluke morate prepustiti (naravno samo one koje njegov uzrast može da iznese).

Koliko slobodnog vremena provodite zajedno? Znam da roditelji imaju mali milion obaveza. Zbog današnjeg načina života ostaje im malo vremena za decu. Ali, ne zaboravite da je detinjstvo samo jedno. Sve ono što mu možete pružiti dok je malo – nećete moći nikad više. Brzo će porasti. Ako ste napravili velike propuste – teško da ćete ih tako lako ispraviti. Najlepši poklon koji možete dati svom detetu jeste Vaše vreme.

Da li pričate o onome što je detetu važno? Razmislite kako izgleda jedan Vaš dan. Da li se Vaša komunikacija sa detetom zasniva samo na naredbama? Vi niste detetu samo autoritet. Vi ste mnogo više od toga. Pitajte ga kako je provelo dan. Pričajte o tom crtaću koji voli. Pitajte ga kako mu je bilo u vrtiću ili školi. Pitajte ga šta ga čini srećnim i tužnim. Upoznajte svoje dete.

U kakvoj sredini odrasta Vaše dete? Važno je da ono odrasta u zdravoj sredini. To uključuje otvorenu komunikaciju sa svim ukućanima. Koliko je važan blizak odnos sa decom, toliko je važan i zdrav brak. Negujte sve svoje odnose. Oni se neće negovati sami od sebe.

Kako Vas dete doživljava? Dešava se da mi sebe opažamo na jedan, a dete na sasvim drugačiji način. Zamolite ga da Vas opiše. Šta bi rekao o Vama? Šta mu se sviđa, a šta ne sviđa? Možda Vam neki komentari neće prijati. To ne znači da ćete se odmah menjati, jer detetu se možda neće svideti što ga terate da leže u određeno vreme. Ali, mnogo toga možete naučiti o sebi i svojim osobinama, jer ćete saznati i nešto čega niste svesni.

Jednostavan recept za bliskost ne postoji. Kao i u svaki odnos – morate mnogo ulagati i truditi se, čak i kad je u pitanju malo dete. Nemojte misliti da ono ništa ne zna i da će sve zaboraviti, jer to nije slučaj.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor