„Crvene zastavice“ u vezi koje ne smete zanemariti

Većina parova, ipak, govori jedno drugom sve ono što im smeta. Međutim, dok nam partner to govori kroz šalu, onako usput ili od svega ne pravi problem svetskih razmera – mi smatramo da nije ništa veliko u pitanju. Tražimo izgovore, odbacujemo i smatramo nevažnim sve signale koje primamo.

Sve to može povrediti drugu stranu. Ona se povlači, odustaje, oseća se odbačenom i neprihvaćenom. Mi mislimo da je sve rešeno. U stvari, druga strana je samo prestala da priča o tome jer je uvidela da nema poente i svrhe. Koje „crvene zastavice“ u vezi ne smete zanemarivati?

Nezadovoljstvo u seksu. Naravno da svi mi imamo različite potrebe za seksom. Međutim, kada jedan od partnera u potpunosti stavi seks na deseto mesto – nastaje problem. Nezadovoljstvo na seksualnom planu za sobom vuče i probleme bliskosti, intimnosti, otvorenosti… Posledice mogu biti katastrofalne: od udaljavanja do prevare.

Nejednaka podela kućnih poslova i obaveza. Parovi se često svađaju na ovu temu. Dok jedna strana (obično žena) vodi domaćinstvo i čuva decu, druga strana mora da odmori od posla. Svi zaboravljamo da i žena uz sve ovo ima i svoj redovan posao. Ovakva raspodela može funkcionisati samo izvesno vreme. Ubrzo ćete uvideti ženinu iscrpljenost, nervozu, neraspoloženost, pospanost…Takva ne može biti ni dobra majka, ni dobra žena. Podržite je i podelite sve što možete da podelite. Oboje ćete biti odmorniji, a samim tim i usmereniji jedno na drugo.

Sukobi sa partnerovom porodicom. Primarna porodica može da umeša prste i tamo gde ne bi trebala. Zbog toga je važno da se dogovorite oko svih pravila. Vi ste nova porodica koja u mnogim stvarima funkcioniše drugačije. Zbog toga postavite granice i nemojte dozvoliti da se u Vaš brak i važne odluke meša bilo ko osim Vas dvoje.

Česti izlasci. Svi mi, ponekad, volimo da imamo „žensko“ ili „muško“ veče. Opuštamo se u društvu koje nam prija, daleko od muža, žene i dece. Međutim, ako to „ponekad“ pređe u „često“ nešto nije u redu. Kao braćni par uživamo zajedno u mnogim lepim stvarima. Ukoliko uživamo samo dok nismo sa partnerom – nešto već uveliko gori.

Opterećenost medijima, društvenim mrežama, telefonima i kompjuterima. Ko bi rekao da će internet postati bračni neprijatelj? Toliko smo opterećeni vestima, slikama, selfijima i tuđim životima, da smo u potpunosti zanemarili svoj. Imamo jako malo slobodnog vremena, a provodimo ga uz telefone. Možda nije loše zanemariti neke nove, a ponovo obratiti pažnju na neke stare vrednosti.

Nijedan brak nije savršen. Svako od nas mora pronaći sopstvene izvore snage i strpljenja kako bismo se nosili sa određenim problemima. Ovo su samo neke od crvenih zastavica koje ne smete zanemariti. Ne zaboravite da bračni odnos ne funkcioniše sam od sebe. U njega treba svakodnevno ulagati i podsećati se zbog čega ste zavoleli svog partnera. Nemojte ga staviti na poslednje mesto, jer je brak jedan od osnovnih izvora stabilnosti i sreće.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor