Čitate li svoje dete kao otvorenu knjigu?

Svi znamo da je roditeljstvo izuzetno naporan posao. Naročito je teško uklopiti svakodnevne obaveze uz najvažniju ulogu. U svemu tome, stres nas često preplavi, te vidimo samo problematična ponašanja naše dece. Izgubimo živce, te im držimo predavanja, umesto da se zapitamo zbog čega se ponašaju na takav način.

Roditeljstvo je isto nešto što se uči. Vremenom bivate sve bolji i strpljiviji. Shvatate da ne postoji najbolje rešenje, već učite iz dana u dan. Metode koje su „palile“ sa prvim detetom, ne moraju biti učinkovite za drugo ili treće.

Da biste zaista čitali svoje dete kao otvorenu knjigu, važno je da se malo više udubite u određena ponašanja. Na primer, možete sa suprugom igrati jednu igru. Barem jednom nedeljno imajte razgovor na temu vaspitanja. Ispričajte mu kako su se Vaša deca ponašala, kako ste Vi reagovali, kako su ona reagovala… Pitajte ga da li bi on nešto promenio, šta bi uradio drugačije, kakav metod bi primenio… Posle zamenite uloge. Zapamtite, ovo nije kritikovanje Vašeg načina, već mogućnost da napredujete i uočite greške koje sami ne vidite.

Roditeljstvo često uključuje zabrane. Kada trebate da kažete „ne“ Vašem detetu, učinite to na fin i strpljiv način. Nemojte odmah krenuti đonom. Recite ne. Objasnite zbog čega nešto ne smeju i ne mogu, a zatim se držite toga, bez obzira koliko oni bili uporni. Iza toga se često krije dečija potreba za Vašim vremenom i pažnjom. Ostavite sve što radite i posvetite im se.

Uključite malo humora. Vaša deca nisu vojnici i bez obzira koliko pravila i doslednost bili neophodni, ulepšajte im detinjstvo. Na primer, ako ono ne želi da jede, uzmite njegovu omiljenu igračku i pretvarajte se da će mu pojesti sav obrok. Ili, ukoliko dete treba da skloni igračke, a ono odbija, pravite se kao da ga igračke jure i mole da ih stavi na odgovarajuću policu. Pravila i doslednost se, ponekad, mogu sprovesti uz osmeh.

Deca mogu imati periode kada stalno nešto žele i traže. Naravno da ne trebate sve da mu kupite, već samo ono što mu je zaista potrebno. Ali, razmislite. Iza toga se često krije neka njihova nezadovoljena želja za pažnjom, prisustvom, Vašim vremenom… Zagrlite ih i pitajte šta stvarno žele. Budite spremni na svakakve odgovore i Vašu sposobnost da shvatite šta se krije iza te njihove rečenice.

Svako dete ima svojih faza i žutih minuta. To nije ništa neobično. Imamo ih i mi odrasli. Ali, dete počinje drugačije da se ponaša kada se nešto promenilo u njegovom svakodnevnom životu i kada mu nešto nedostaje. Ono to ne ume direktno da Vam kaže. Reći će Vam kroz igru ili kroz izluđujuće ponašanje. Kada to izluđujuće ponašanje shvatite kao upozorenje da nešto nije u redu, a ne kao način da Vas izludi – postaćete smireniji i stpljiviji roditelj.

Da, ovakav način razmišljanja zahteva mnogo više truda, strpljenja, vremena i pažnje. Ali, zar je bilo šta drugo važnije? Upoznajte Vaše dete na pravi način i čitajte ga kao otvorenu knjigu. Nije lako, ali je zaista vredno.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor