Da li je žestoka svađa jedini način?

Vi ste uvek glas razuma i onaj koji popušta, razume, ima strpljenja, prelazi preko svega i svačega, traži rešenje koje će odgovarati i jednoj, i drugoj strani. Ali, sada Vam je dosta. Toliko toga Vam se nakupilo. Ukoliko ne kažete sve što Vam je na duši – eksplodiraćete.

Ne zanimaju Vas ničija osećanja! Želite da kažete sve što Vam smeta! Dosta ste razmišljali o drugima i potiskivali sve što se moglo potisnuti. Neka malo drugi brinu o Vama i o tome kako se Vi osećate! Negativne emocije samo naviru! Dovoljna je mala varnica i kraj! Ne možete da prestanete sa vređanjem!

Ovo je čest način „komunikacije“ među parovima. Želite da sve bude divno, iako nije. Posle mnogo potiskivanja i nakupljanja, neko od Vas „puca“ i govori sve ono što možda i nije mislio! Ne mora i ne treba biti tako. U nekom momentu ćete sigurno preterati. Reći ćete nešto posle čega nema povratka. Partner Vam neće oprostiti i Vaša veza više neće moći da bude ona stara.

Kako povući ručnu? Pre svega, nemojte sve doživljavati toliko lično. Iako ste možda decenijama zajedno, partner je sam odgovoran za svoje ponašanje. Ponekad, ono nema apsolutno nikakve veze sa Vama. Pokušajte da mu pomognete i shvatite zbog čega se tako ponaša, umesto što ćete se naći uvređenom jer je hladno prošao pored Vas.

Kada je osoba ljuta, ona samo traži načina da to izbaci iz sebe. Ako na ljutnju odgovarate ljutnjom – nećete ništa postići. Umesto toga smirite loptu, recite partneru da mu je sigurno teško zbog određenih stvari ili ga pustite malo na miru. Jer, ukoliko ste drugu stranu ućutkali ili ostavili bez teksta, to uopšte ne znači da ste je pobedili ili rešili problem.

Ako Vam nešto smeta, recite to odmah. Nemojte taložiti u sebi, jer ćete kad tad pući. Ali, važno je da vodite računa kako ćete to reći. Niste sudija, Vaš partner nije osuđenik, pa nemojte tako ni  razgovarati. Isto tako, niste roditelj Vašem partneru, te ga ne stavljajte u poziciju deteta koje kritikujete. Recite mu sve staloženo, otvoreno i mirno.

Naučite da slušate. Kada Vam partner priča o svojim problemima, nemojte reći kako ga razumete, a onda odmah prebaciti loptu na svoj teren i žaliti se na svoje muke. Pustite ga da se isprazni i kaže Vam sve što oseća. Razumite ga i imajte strpljenja. Ne vrti se svet uvek oko Vas.

Ne morate odmah dati instant rešenje. Nekad nam je dovoljno samo da nas neko razume, shvati, prihvati takve kakvi jesmo.

Pokušajte da sve probleme i prepreke svedete na dublji razgovor u kojem ćete tražiti uzrok i rešenje problema, umesto što ćete se samo svađati i svaljivati krivicu jedni na druge.

Nije lako. Ali, u pitanju je Vaš životni saputnik. Budite zreli i odgovorni. Zapamtite da ste najbolji prijatelji, a ne suprotstavljene strane. Igrate u istom timu. Tako se i ponašajte.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor