Da li deca spavaju sa vama u krevetu?

Koliko puta ste čuli kako se neispavani roditelji žale? Dok su bebe, često se bude jer žele da sisaju mleko. Kasnije se njihov san stabilizuje, a mi se donekle naspavamo. Međutim, da li je to tako ukoliko dete spava sa Vama u krevetu? Osećate svako njegovo pomeranje, mumlanje, snove… Čak i kad mirno spava, Vi gledate da li je pokriveno, pazite da ga slučajno ne udarite…

Mišljenja su podeljena i na ovu temu. Dok jedni smatraju da nema ničeg lošeg u tome što dete spava sa roditeljima, drugi su protiv toga. Oni koji podržavaju ovu naviku, smatraju da su deca sigurnija i da imaju manje strahova, a samim tim i ružnih snova.

Međutim, nećete moći u svakom trenutku da budete sa svojim detetom. Ono mora da se osamostali, a to se postiže postepeno. Najlakše je da od samog početka naviknete dete da spava u svom krevetiću, a malo kasnije i u svojoj sobi (naravno, ukoliko je to izvodljivo u stanu ili kući).

Ukoliko deca spavaju sa Vama u krevetu, uopšte se nećete odmoriti. To će se odraziti na Vaše zdravlje, ali i raspoloženost i energiju (a svi znamo koliko nam energije treba kada su nam deca mala). Samim tim, bićete nervozni i prema svojoj deci. Nećete imati snage da ih vaspitavate onako kako želite. Vikaćete zbog svari koje i nisu toliko strašne i koje sasvim priliče maloj deci.

Ukoliko deca spavaju sa Vama u krevetu, to će se odraziti i na Vaš brak. Nećete imati ni sekunde nasamo sa svojim partnerom, čak ni uveče kada deca spavaju. Nećete imati intimne odnose, a bliskost će polako početi da se gubi. Nije to nešto što se dešava preko noći, ali uzmite u obzir da deca godinama spavaju sa svojim roditeljima.

Zbog svih nabrojanih razloga, počnite da radite na osamostaljivanju Vaše dece. Ukoliko ste u mogućnosti, dete treba imati svoju sobu i svoj krevet. Njegova soba nije samo mesto za spavanje. Ono će se tamo igrati, odmarati, dovoditi drugare, imati svoju slobodu kada mu je potrebna.

Izbegavajte bilo kakve strašne priče ili crtaće tokom dana. Na taj način ćete smanjiti i noćne more. Budite bliski sa svojim detetom. Pojačajte njegovo samopouzdanje.

Ukoliko detetu teško pada odvajanje od roditelja, možete neko vreme provesti sa njim pred spavanje. Možete se maziti i čitati lepe priče za laku noć. Dete se najbolje oseća kada je sigurno, kada zna da ga roditelji vole.

Nemojte preterano štititi svoju decu. Podrazumeva se da ih volite najviše na svetu, ali to u mnogim situacijama znači da ćete ih pustiti da nešto probaju sami, pogreše ili padnu.

Šta ćete raditi ukoliko Vaše dete krene u školu, a još uvek spava sa Vama? Zamislite kako će se to odraziti na njegov odnos sa vršnjacima, ukoliko negde odu na ekskurziju.

Dete mora znati da uvek može da se osloni na Vas i da ćete biti tu kad god možete. Međutim, isto tako mora imati i svoje odluke, interesovanja i stav. U suprotnom, neće baš dobro proći u ovom surovom društvu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor