Da li loš početak može postati stabilna veza?

Neki ljudi govore kako je prava ljubav jaka i velika samo ako je bolna. To nije tačno. Ljubav ne boli. Ona povremeno može imati probleme i prepreke, ali parovi koji su povezani jakom i bliskom vezom –  pronalaze način da to i reše. Ali, ne na uštrb sebe ili partnera, već stvarno pronalaze rešenje koje će odgovarati i jednoj i drugoj strani.

Početak veze predstavlja tu čuvenu zaljubljenost kada imamo osećaj leptirića u stomaku. Partnerove vrline veličamo, a mane umanjujemo ili ih uopšte ne vidimo. Obično nema velikih problema i prepreka. Sve je glatko, lepo i romantično.

Ukoliko je na početku veze sve „na mišiće“, to nije dobar znak. U početku čak i pravi problemi budu lako rešivi, jer se obe strane trude svim silama.

Međutim, pre nego što postignete to čuveno stanje snažne  i stabilne ljubavi sa bilo kojom osobom, morate voleti sebe. Vi niste posebni svetu, već osobi koja Vas je zavolela. Ali, ako Vi prvi ne vidite svoje vrline i posebnost – niko drugi je neće uočiti.

Pristajete na najmanje, jer smatrate da Vi bolje niste ni zaslužili.  U stabilnoj vezi ili braku, odnos nije toplo – hladno ili čas jesmo, a čas nismo zajedno. Prava i jaka ljubav gura sve pred sobom.Ako nekom treba vremena da shvati da li Vas voli ili ne – bežite. Ili volite, ili ne volite. Nema tu mnogo nauke.

Iza ovakvog načina razmišljanja se krije nestabilnost i nespremnost za nešto pravo i ozbiljno. Partner Vas zavlači na sve moguće načine. Nije iskren ni prema sebi, a kamoli prema Vama. Ako tražite otvoren odnos – tražite dalje.

Iskustva su različita. Ali, ako zapinje u početku kada je sve divno i bajno, šta li će se desiti kasnije kada se sve karte stave na sto i kada se suočite sa ozbiljnim problemima vezanim za finansije, porodicu, decu, posao?

Mnogi žele da preguraju taj težak početak i misle da će im brak i deca rešiti sve probleme. Međutim, tada tek počinje pakao. Ogroman stres, novac, nespavanje, umor i svi razvojni dečji problemi će Vam samo još više otežati svakodnevno funkcionisanje. Dete Vam neće spasiti brak. Nije fer da uništite jedan naivan i mlad život porodičnim svađama, vikom, bukom, ignorisanjem, neraspoloženjem…

Zato, volite sebe. Ako nešto ne ide – budite spremni da stavite tačku i krenete u dalju potragu. Možda Vas posle toga čeka ono što ste dugo čekali. Skupite hrabrosti. Ne plašite se samoće. Učite iz svojih grešaka. Zapitajte se kako ste se Vi ponašali, reagovali, šta ste mogli drugačije, šta sebi više nikad nećete dopustiti…

Upoznajte sebe. Možda više niste ona ista osoba. Budite toga svesni i hrabro krenite napred. Niko to neće uraditi umesto Vas, a Vi ćete ostati zaglavljeni u blatu u koje ćete tonuti sve dublje i dublje. Da li je partner vredan toga? Da li je to ljubav ili Vaš strah?

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor