Da li je baš sve posle porođaja pesma?

Svi roditelji pričaju da je roditeljstvo izuzetno naporno. Ali, zbog bezuslovne ljubavi koju osećamo prema deci – veoma brzo zaboravljamo sve ono što je teško. Samo jedan bebin osmeh dovoljan je da zaboravimo da nismo spavale celu noć. Jedan njihov zagrljaj i topimo se kao led, iako smo sebi obećale da ćemo biti dosledne. To je poznato svim roditeljima.

Međutim, malo ko govorimo o snažnim emocijama koje porodilje doživljavaju nakon porođaja. Iako volimo bebicu najviše na svetu, nakon porođaja možemo osetiti izuzetno negativne emocije.

Prevelika emotivna osetljivost je sasvim normalna pojava u postporođajnom periodu. Može Vam se desiti da zaplačete zbog najmanje gluposti. Ponekad će Vam se desiti da ni ne znate zbog čega plačete. Hormoni, nov način života, iscrpljenost i neispavanost nisu dobitna kombinacija.

Sumnjaćete u svoje sposobnosti. Možda ćete se plašiti da ostanete sami sa bebom, jer mislite da niste dorasli ovakvoj ulozi. Milion pitanja vezanih za bebu Vam prolazi kroz glavu. Nećete znati ni kako se zovete. Ali, uskoro ćete shvatiti da Vi najbolje poznajete tu veknicu hleba i da najbolje odgovarate na njene potrebe. Dajte sebi vremena.

Ljutićete se lakše nego inače. Na sebe, na supruga, na bebu, na bilo koga ko Vam se nađe u blizini. Nećete moći da postignete sve ono što ste zamislile, jer Vam se prioriteti u potpunosti menjaju. Nećete imati ni malo vremena za sebe, osim ako nemate veliku pomoć.

Napetost će Vam biti svakodnevni prijatelj. Može Vas trgnuti i najmanji zvuk, naročito ako beba spava. Hodaćete na prstima kako je ne biste probudili. Nemojte se brinuti previše. Ovo osećanje se može javiti čak i kod osoba koje ranije nisu bile sklone takvom načinu razmišljanja.

Dakle, sve emocije pojačajte deset puta. I pozitivne, i negativne. Ovakva osećanja traju oko tri do četiri nedelje nakon porođaja. Posle toga sve počinje polako da se vraća u normalu. Zapamtite: polako. Ništa se ne dešava preko noći.

Ali, ukoliko Vam se emocije i nakon ovog perioda intenziviraju, ukoliko osetite da niste svoji i da ne možete kontrolisati ni jednu svoju emociju, porazgovarajte sa stručnjakom. Možda je u pitanju samo baby blues koji se javlja kod skoro svake porodilje. Ali, nije retka pojava ni postporođajna depresija.

Nemojte sami sebi davati dijagnozu.  Ovo je potpuno novo poglavlje u Vašem životu i treba Vam malo vremena da se naviknete i ponovo osetite da držite sve konce u rukama.

Ukoliko uz sve ovo osetite i bespomoćnost ili ne želite da brinete o bebi, imate strašne misli koje se ponavljaju, OBAVEZNO se javite lekaru.

Nemojte se stideti. Iznenadićete se koliko žena prolazi kroz ovaj problem. Uz adekvatnu terapiju i razgovore sa psihoterapeutom, postporođajna depresija se rešava bez ikakvih većih posledica. To uopšte ne znači da niste dobra majka. Nemojte sumnjati u sebe i opterećivati se krivicom.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor