Izbegnite loše odabire koji se ponavljaju

Primećujete da Vas privlači određen tip muškaraca? Posle određenog vremena, priča se završava na isti način – raskid, nesigurnost u sebe, povređivanje i patnja. Da li ste toliki baksuz ili je u pitanju nešto drugo?

Pogrešne predstave o ljubavi mogu napraviti ogroman problem u životu. Verujemo u nešto što nije primenljivo u stvarnosti. Verujemo da je neko tu samo kako bi zadovoljio sve naše potrebe. I kada se to ne ostvari, mi smo povređene i sluđene. Ako nekog volite, volite ga zbog toga kakav je, a ne zato što ispunjava Vaše želje. Funkcionišete zajedno kroz sve lepe, ali i ružne stvari.

Nije lako promeniti sopstvena uverenja o ljubavi, čak i kada znate gde grešite. Napišite ono što sebi nećete dozvoliti i trpeti. Odredite granice kojih se morate držati. Ispitajte svoje slabe tačke i budite ih svesni. Morate biti iskreni prema sebi, inače se nećete promeniti i pomeriti ni jedan centimetar.

Poštujte sebe i svoje odluke. Ukoliko ste nesigurni, partner će to videti. Ako svaki put popuštate i ne istrajete, partner Vas neće ozbiljno shvatiti. Možda niste osoba koja je sklona konfliktima, ali to ne znači da ne trebate podići uzbunu kada se neko prema Vama ne odnosi sa poštovanjem. Ponekad trebate da dignete frku, naljutite se, uvredite i očekujete izvinjenje. Ukoliko je u pitanju nešto veliko, čak i da pokupite svoje stvari i odete. Niko i ništa nije vredno toga da Vas neko „gazi“.

Razmislite kako se osećate. Ukoliko se često u vezi osećate loše i neraspoloženo, zapitajte se da li je problem samo u Vama. Da li većinu vremena provodite u ispravljanju pogrešnih poteza ili uživate? Ukoliko je u pitanju ovo prvo, zašto gubite vreme? Kvalitetan odnos je odnos u kojem obe strane ulažu, trude se, menjaju se i razvijaju. Ukoliko to nije slučaj, nešto ozbiljno ne valja.

Pratite znakove. Možda će Vas iznenaditi neka njegova reakcija. Možda će Vam biti čudno što nema strpljenja ili reaguje sasvim suprotno od onoga na šta ste Vi navikli. Sve što Vam deluje neprihvatljivo, predstavlja deo njega. U paketu dobijate i dobre i loše strane. Da li ćete ih prihvatiti, zavisi isključivo od Vas.

Budite jednaki. Nema govora o jačem polu. Možda je neko jači u jednom segmentu života, dok je drugi jači u drugom. Svako od Vas ima svojih vrlina i sposobnosti. Svako od Vas je najbolji u nečemu. Nema potrebe da se takmičite. Vi igrate u istom timu. Zajedno ste jači. Druga strana treba biti neko ko Vam puni baterije, a ne neko ko ih troši.

Niko nije rekao da je lako održati kvalitetan odnos. Ali, u svemu tome, morate zadržati svoj integritet. Možete odlično funkcionisati čak i ako imate potpuno različita interesovanja. Sve dok poštujete razlike onog drugog. Volite i poštujte sebe. Tek onda možete očekivati da će to učiniti i druga strana.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor