Kada više nema smisla…

Iza svakog kvalitetnog braka stoji brdo strpljenja, razumevanja, kompromisa, međusobnog poštovanja, fer igre, praštanja i ogroman prag tolerancije. Svi koji su pomislili da su višedecenijski brakovi pesma – pogrešili su.

Danas se volimo najviše na svetu. Sutra imamo blizak prijateljski odnos. Prekosutra se raspravljamo oko gluposti. Nakosutra shvatamo koliko nam je odnos čvrst i stabilan. A onda…Sve ispočetka…

Kada vratimo film unazad shvatamo da smo ipak srećni i da ne bismo mogli bez partnera, bez obzira što nas nervira svojim upornim i tvrdoglavim manama.

Ali, ono što je važno  u svemu ovome jeste dvosmeran odnos. Danas ćete popustiti Vi, sutra partner. Danas ćete pogrešiti Vi, sutra on. Danas ćete Vi zaćutati i ugristi se za jezik, ali će i on Vas istrpeti kada imate napad Vaših najgorih osobina. Sve ima smisla dok to čine obe strane.

Međutim, kada sve ovo radi samo jedna strana – više nema smisla. Verovanje da će nas neko zavoleti samo zato što popuštamo i trpimo, pada u vodu. Ako imate ozbiljan problem sa manjkom samopouzdanja, pa trpite i ono što većina ljudi ne bi – zastanite i razmislite.

Zašto biste Vi sebi bili na poslednjem mestu? Zašto bi Vas voleo i poštovao bilo ko, ukoliko Vi sebe ne volite i ne poštujete? Možda je lakše funkcionisati sa nekim ko se ne buni mnogo, ali to je samo privid. Da bi nam sa nekim bilo zanimljivo, zanimaće nas i njegova strana medalje. Odnos  u kojem je sve po našem veoma brzo dosadi. Nemamo nikakvo uzbuđenje, razvoj, motivaciju, želju za drugačijim stvarima…

Ako se nalazite u odnosu koji ne valja, potrudite se da ga popravite. Ako Vam je zaista stalo. Međutim, sednite i razmislite: da li je taj odnos već duži niz godina na Vašim plećima? Da li taj odnos funkcioniše samo zato što Vi ćutite i ne želite ništa da kažete? Da li taj odnos funkcioniše samo zato što ste Vi uvek na poslednjem mestu?

Ukoliko imate potvrdan odgovor na bilo koje pitanje, vreme je da spakujete kofere i odete. Naravno da nije sve baš tako lako i jednostavno. Da li je taj odnos vredan Vašeg ostajanja i potrebe da još jednom pokušate da popravite stvari? Ili se samo plašite nečeg novog i nepoznatog, promene i samoće?

Ne zavaravajte se. Dobar odnos se prepoznaje iz aviona. Isto tako i loš. Ako već lažete druge, budite iskreni prema sebi. Drugi recept za sreću ne postoji. Razmislite ima li smisla to što radite i trpite? Da li će Vaš partner ikad uvideti koliko ste predani ili koristi Vašu dobrotu?

Vi ste na potezu. Učinite onako kako Vi želite. Ako zaista želite, ostaćete čak i u lošem braku. Sve dok ste iskreni prema sebi, moći ćete da spavate. U suprotnom, stvarno više nema smisla…

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor