Kad starije dete ponovo postane beba…

Kada u Vaš dom dođe druga ili treća beba, stvari se menjaju. Vaše starije dete više nije u centru sveta. To je ogromna promena za njega. Nemojte misliti da je sebično, jer nije. Olakšajte mu dolazak bebe što više možete.

Pre nego što se druga beba rodi, provodite što više slobodnog vremena zajedno. Ugađajte mu. Dete mora osetiti Vašu bezuslovnu ljubav čak i kad se beba rodi. Iako je starije dete, ono će početi da imitira malu bebu. Želeće da se mazi sa Vama više nego obično. Može se desiti da se povremeno ponovo upiški, iako ste mu odavno skinuli pelene.

Želeće da ga obučete i obujete cipele, iako je već odavno to naučilo da radi samo. Želeće da ima istu flašicu kao beba. Stavljaće dudu u usta. Pričaće kao beba, iako je već odavno lepo propričalo. Želeće da ga uspavljujete, ljuljate, nosate i presvlačite.

Sva ova ponašanja su sasvim normalna. Starija deca se osećaju zbunjeno. Žele da budu veliki, ali žele i svu onu pažnju koju dobija mlađi brat ili sestra.  Zbog toga i oni doživljavaju stres koji ne treba zanemariti. Naročito ih ne trebate kažnjavati, već polako i strpljivo rešavajte stvari razgovorom.

I  Vi ćete morati da se naoružate stpljenjem. Imaćete mnogo manje slobodnog vremena nego kad ste imali jedno dete, a obaveze i prepreke će samo rasti. Ponekad ćete se naći u situaciji da ni ručak nećete moći da skuvate. Nećete smeti da ih ostavite same u drugoj sobi čak ni pet minuta.

Pričajte starijem detetu kako ga volite isto kao i pre. Naglasite njegova samostalna ponašanja. Pohvalite sve ono što uradi samo. Dopustite mu da Vam pomaže oko male bebe. Može Vam doneti pelene, vlažne maramice, kremu… Ako je dovoljno veliko, može bebi dati i flašicu, naravno uz Vaše prisustvo.

Kao što ćete se Vi vremenom privići na novonastalu situaciju, tako će i Vaše starije dete da se navikne na mlađeg brata ili sestru. Dajte mu vremena.

Ono što nikad ne trebate raditi, jeste porediti ih. Ne smete reći: „Evo, vidi kako je mala beba sve pojela, a ti nisi! Beba spava celu noć, zbog čega se ti budiš? Sram te bilo, upiškila si se u gaće, kao tvoja mala sestra!“

Na taj način samo pojačavate i naglašavate njihove razlike. Stvorićete takmičarski duh u domu, što nije preporučljivo kada su u pitanju Vaša deca. Trebate da pojačavate njihovu bliskost, usmeravate ih jedno na drugo, naglašavate sve ono što rade zajedno…

Sve u svemu, neće Vam biti lako. Delite ljubav i budite fer i prema starijem i prema mlađem detetu. Zbog toga ste tu. Naučite decu da se vole i poštuju. Imajte strpljenja za sve njihove ispade. Oni su samo mala deca, zar ne?

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor