Nekoliko načina koji će vam pomoći da ublažite svakodnevni stres

Niko od nas nije pošteđen stresa, počev od svakodnevnih prepreka, do ozbiljnih problema. Protiv njega se ne može. Međutim, bilo bi dobro da pomognete sebi i pokušate barem da ga ublažite. Pronađite svoj način. Evo nekih preporuka:

Dobra organizacija. Tokom dana imamo mali milion obaveza. Ne bismo stigli sve da ih obavimo, čak i da imamo deset ruku. Neke od njih su izuzetno važne, dok smo druge stavili sebi u raspored znajući da će biti prepun. Ukoliko imate nekoliko vezanih dana bez ikakvog slobodnog vremena i opuštanja – napravićete sebi problem. Pokušajte da rasteretite raspored, izbacite nepotrebne stvari i pronađete barem malo vremena za sebe, svoje slobodno vreme i druženje sa porodicom i bliskim prijateljima.

Naučite da budete odgovorni. Možda Vam se danas nešto neće raditi. Možda biste to ostavili za sutra. To je, ponekad, u redu. Međutim, ukoliko stalno odlažete obaveze i prebacujete ih za sutradan – postaćete nervozni jer niste ništa obavili, a posao se samo gomila. Budite odgovorni. Napravite sebi neki raspored i podsetnik koji će Vam pomoći.

Vodite zdrav život. Koliko god možete. To ne znači samo da unosite zdrave namirnice. To znači da te zdrave namirnice jedete redovno. Ako ne možete ostaviti cigarete, barem ih umanjite. Izbacite gazirana pića, umanjite slatkiše. Ne nervirajte se zbog stvari koje prolaze za pet minuta. Spavajte što više možete. Nemojte legati suviše kasno, ako znate da sutradan imate pretrpan dan. Ne možete sve stići. Pomirite se sa tim.

Svakodnevno organizujte neku fizičku aktivnost ili vežbanje. Kratkoročno gledano – danas baš ne biste išli u šetnju. Mrzi Vas. Retko ko još danas ima vremena za vežbanje. Ali, barem šetajte. Prijaće Vam svež vazduh, otvoreno nebo, vreme da budete sami sa svojim mislima ili se ispričate sa drugaricom. Ukoliko imate decu – još bolje. Pridružite im se u igri. Iscrpeće Vas više od bilo koje teretane.

Upoznajte sebe i svoja osećanja. Ako ćete se svakodnevno nervirati zbog prolaznih stvari – u velikom ste gubitku. Istražite zbog čega ste nervozni, šta Vas izbacuje iz takta, čije društvo ne možete da podnesete, šta Vam crpi energiju… A onda, sve te stvari i ljude svedite na najmanju moguću meru ili ih izbegavajte.

Smanjite telefone, televizore, bilo kakve ekrane, društvene mreže i internet. Posvetite se svim onim aktivnostima kojima su se ljudi zanimali pre samo desetak godina. Vratite se prirodi, starim vrednostima. Naučite da uživate u svemu tome. Zastanite da pogledate nebo, pomirišete cveće, srknete gutljaj kafe…

Pronađite svoj hobi u kojem ćete uživati. To ne mora biti nešto popularno. To mora biti nešto što odgovara samo Vama. Ako volite da slikate i shvatite da Vas to smiruje, uradite to. Nemojte se stideti. Nećete prodavati te slike. Ali, uživajte u njima. Ne mora čak niko ni da ih vidi. Važno je da se Vi opustite.

Tražite od sebe onoliko koliko možete. Često postavljamo nedostižne ciljeve. Nešto što nećemo postići ni za hiljadu godina. Jurimo to. Govorimo sebi: „Kad bih samo postigla ovo ili ono – bila bih srećnija.“ A onda to i postignete. I niste srećniji. Sreća ne dolazi spolja, već od načina na koji razmišljate. Ako ste stalno okrenuti pozitivnim stvarima, bićete zadovoljniji. Čak i neuspehe nećete doživljavati baš tako strašno.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor