Kako se prilagoditi zajedničkom životu?

Počinjete da živite sa partnerom. Čeka Vas more promena sa kojima trebate odigrati pametno. Faza zabavljanja je bila jedno. Sada ćete provoditi više vremena zajedno. A ako želite da sve to uspe – morate imati puno razumevanja, strpljenja, tolerancije i poštovanja.

Mnogo toga ćete deliti. Na to se morate spremiti. Ali, isto tako, mnoge stvari će još uvek biti samo Vaše. Iako prelazite u MI, još uvek trebate imati svoje JA. Nećete menjati sve svoje osobine i interesovanja, samo ćete ih malo prilagoditi novom zajedničkom životu.

Postavite granice. Razgovarajte sa partnerom o svim mogućim komplikacijama koje će se usput pojaviti. Otvoreno recite šta želite i kako to želite. Ali, isto tako, imajte i Vi razumevanja za prohteve sa druge strane. Zapamtite: partner nije zlatna ribica koja ispunjava sve Vaše želje. Zajednički život obuhvata ulaganja sa obe strane, kako bi se kvalitetan odnos zadržao.

Prihvatite čudne navike, ukoliko ne remete nikog. Možda Vaš partner baca čarape na sred sobe. Zaboravlja da ugasi svetlo u prostoriji koju ne koristi. Voli da spava u potpunom mraku. Gleda televizor dok se uspavljuje. Ne zatvara čepove od šampona. Baca otpatke u sudoperu, pa ih skloni tek posle određenog vremena. Sve u svemu – različiti smo. Ukoliko sve ostalo funkcioniše, imajte malo više razumevanja za partnerove iritantne navike. Sigurno i Vi imate svojih.

Nemojte biti sebični. Zajednički život predstavlja skup vaših navika, ponašanja i  rasporeda. Kako bi svako od Vas uživao u onome što voli, često ćete praviti manje ili veće ustupke. Učinite to za osobu koju volite. Ona će to isto učiniti za Vas. Nemojte se pravdati svojim godinama ili periodom kada ste bili sami, pa ste sve prilagođavali samo sebi. To više nije slučaj.

Očekujte određene promene. Promeniće Vam se obaveze, seksualni život, radno vreme… Ako je beba na putu, promene će biti još drastičnije. Budite spremni za njih.

Ne izbegavajte sukobe, već naučite da ih rešavate na konstruktivan i otvoren način. Ako budete taložili nezadovoljstvo i probleme, budite spremni na to da uskoro jedan od Vas neće biti srećan kao na početku zajedničkog života.

Podelite obaveze. Nemojte dozvolite da se nakuplja ženino nezadovoljstvo, jer onda ni Vi nećete biti zadovoljni. Podelite obaveze na samom početku, jer će Vas to poštedeti ogromnih razmirica, umora i iscrpljenosti.

Organizujte se tako da svako od Vas uživa. Nekad ćete popustiti Vi. Nekad će tu ulogu preuzeti partner. Naoružajte se ljubavlju. Ali, nemojte misliti da je ljubav  jedini sastojak zajedničkog života. U igri je još mnogo pozitivnih i negativnih emocija. Važno je da oboje budete srećni.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor