Da li na posao idete kao na robiju?

Na poslu provodimo jednu trećinu svog života. Minimum. Ponekad imamo sreće, pa radimo posao koji volimo. Ponekad taj posao radimo samo zato što moramo, jer nijedan bolji se nije ukazao. Neke stvari baš ne možete birati, naročito ako ste u Srbiji. Međutim, pokušajte da ulepšate sebi tu jednu trećinu života što više možete.

Budite smireni i nemojte gubiti kontrolu. Kakav god problem da izbije na poslu – rešiv je. Za neke Vam je potrebno pet minuta, za druge pet dana, ali rešenje postoji. Ostanite pribrani, jer je to najbrži način kojim ćete nešto postići. Ukoliko strah i panika preuzmu kontrolu, veoma brzo možete doživeti neuspeh.

Upoznajte ljude sa kojima radite. Vodite razgovore o poslu, ali i o porodici, deci i hobiju. To će Vas zbližiti. Saznaćete po čemu ste slični. Kolegama sa kojima se slažete možete pričati i o Vašim privatnim problemima.Naravno, u pauzama.Svi problemi će se lakše rešiti ako Vas je više. Dve glave su pametnije nego jedna. Ukoliko se dobro slažete, radićete kao tim. I tada sve zaista bude lepše, brže i jednostavnije. Posao će se brže završavati, a svi ćete uživati u osećaju uspeha.

Razumite kolege. Izađite im u susret. Možda danas nisu raspoloženi. Nemojte im odmah zameriti. Možda imaju nekih problema kod kuće, nisu naspavani, bolesni su, itd. Svačiji život je drugačiji. Poštujte tuđe probleme, kako bi oni poštovali i imali razumevanja za Vaše.

Nemojte ništa podrazumevati. Recite sve što mislite.  Ukoliko Vam nešto nije jasno oko posla – pitajte. Nemojte uraditi nešto pogrešno, samo zato što ste  Vi mislili da tako treba. Proverite sa nadležnima. Isti princip preuzmite kada su u pitanju ljudski odnosi. Recite sve jasno i glasno, ali asertivno.

Pronađite svoju rutinu u kojoj ćete uživati. Možda je to onih pet minuta dok pijete kafu ili pušite cigaretu. Ugodite sebi. Izađite u dvorište ili pronađite kutak na poslu u kojem ćete uživati. Nemojte dozvoliti da Vam čitav dan prođe u nervozi i jurnjavi, bez obzira što imate posla preko glave. Pravite kratke pauze.

Razmislite šta Vam sve dobro nosi taj posao. Često smo orijentisani samo na ono negativno, pa nam odlazak na posao užasno teško pada. Međutim, sigurno se tu krije i neki kolega sa kojim se dobro slažete, koji će Vas nasmejati, ispričati dobar vic… Nije sve baš tako crno. Samo trebate da pronađete taj put.

Razmislite koliko ste napredovali u poslednjih godinu dana. Razmislite šta ste sve naučili, gde ste bili, koje ljude ste upoznali…Koje uspehe i želje ste ostvarili… Postali ste uspešniji, bolji, sigurniji u sebe, zreliji, iskusniji sa ljudima i u međuljudskim odnosima. Nije za bacanje, zar ne?

Sa druge strane, ako već duži vremenski period ne možete pronađi ništa lepo u svom poslu – tražite drugi. Ukoliko ne napredujete, ukoliko Vas sve to ne zanima, ukoliko su međuljudski odnosi katastrofalni i konstantno odlazite sa nekim grčem u stomaku pitajući se šta će se danas desiti – na pogrešnom ste mestu. Budite pametni, pa naučite kada je vreme za stavljanje tačke.

Prihvatite da je ovo privremen posao i sve svoje slobodno vreme uložite u traženje boljeg. Radite na tome tiho i odlučno i rezultati neće izostati. Ali, ako želite da ostanete tu gde jeste – učinite atmosferu prijatnom. Niko drugi to ne može učiniti umesto Vas. Uključite malo smeha i sve će biti lakše.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor