Kakav ste roditelj? Zabavan ili strog?

Roditeljstvo ume biti naporno. Naročito ako mama i tata imaju različite vaspitne stilove. Takvu nesaglasnost i neslaganje dete vrlo lako uoči i veoma brzo počne sa manipulacijom. Nemojte misliti da je rano. Dete može početi sa manipulacijom dok je beba.

Jedan od roditelja je strog i uspostavlja pravila, dok je drugi zabavan i krši sve ono što ste mesecima uspostavljali. Ukoliko ste se Vi i partner ovako podelili, znajte da grešite. Pre svega, zbunjujete dete. Ono ne zna u kojoj situaciji treba, a u kojoj ne treba poštovati pravila. Ne zna da li je nešto dozvoljeno ili ne. I polako, ali sigurno uči kod koga nešto može, a kod koga ne može proći. Ne manipulišu „nevaljala“ deca. Manipulišu sva deca.

Strog roditelj je uvek loš i manje omiljen, iako decu pokušava da nauči pravim vrednostima. Ulaže ogroman trud kako bi dete nešto usvojilo. Onda dođe zabavan  roditelj kod kojeg pravila ne važe i sav trud pada u vodu. To je čest razlog sukoba među roditeljima.

Ukoliko jedan od roditelja preuzima samo ono što nije „zabavno“, postoji ogromna mogućnost da sagori. Ne stigne da se posveti sebi ni pet minuta, jedva stiže da obavi najosnovnije stvari koje su vezane isključivo za obroke, kupanje i oblačenje. Sve ostalo ne obavlja kvalitetno i posvećeno, jer zaista nema vremena.

Tu ulogu često preuzima majka. Ona je i zaposlena i domaćica. Preuzima sve obaveze vezane za decu – vodi ih u šetnju, radi domaće zadatke…

Pokušajte da se dogovorite. Takva raspodela nije dobra ni za Vas, ni za Vašu decu. Nije fer da jedan roditelj preuzme sve obaveze na sebe.

Bilo bi lepo kada bi situacija bila idealna. Međutim, u većem broju slučajeva nije. Radno vreme dugo traje, a neki rade i po dva posla samo kako bi izgurali mesec. Zbog toga je razumevanje partnera ključno. Oboje morate imati puno strpljenja kako bi sve roditeljske zadatke izneli kako treba.  Podelite se tako da imate barem malo vremena za sebe, jer je Vaše zadovoljstvo ključno u svemu. Onako kako se Vi ponašate, ponašaće se i Vaša deca.

Zapamtite: onako kako funkcioniše Vaš brak, tako će funkcionisati i čitava porodica. Ukoliko imate česte konflikte, dete će odrastati u nezdravom okruženju. Ukoliko imate ogromne strahove i paničite svaki put kada se pojavi najmanji problem, naučićete decu da isto reaguju u kriznim situacijama.

Budite realni i fer prema svom partneru. Svako od nas bi voleo više odmora i slobodnog vremena. Vodite računa da ne uđete u zamku u kojoj jedan radi sve, a drugi ne zna šta će od dosade. Takav brak će pući pod pritiskom veoma brzo.

Podelite obaveze, dogovorite se i uradite i stvari koje i nisu toliko zabavne. Videćete ogromnu razliku u odnosu sa svojim partnerom, ali i sa decom. Dogovorite se oko pravila i držite se njih. Budite dosledni.

Važno je da svi imate vremena za odmor i zabavu. Budite i zabavan i dosledan roditelj.Sve zavisi od situacije. Ponašajte se u skladu sa njom.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor