Kako da razgovarate sa decom o seksu?

Slažem se. Tema je zaista neprijatna. Ali, veoma važna. Biće Vam teško. Međutim, to nije samo jedan razgovor. Mnogi roditelji se zaluđuju činjenicom da će obaviti jedan razgovor na temu seksa, puberteta, menstruacije i to je to. Da biste ove razgovore „obavljali“ kako treba morate biti bliski sa detetom. A bliskost se gradi od samog rođenja.

Kako će Vam dete naučiti bilo šta o ovoj temi? Ukoliko ne razgovarate sa decom o neprijatnim temama, naročito o seksu – ono će misliti da je to nešto što mora da sakrije od Vas. Neće Vas pitati kad god ga nešto zanima. Neće Vam se obratiti ukoliko ima neki problem. Sve njegove nedoumice će rešavati neko drugi. Da li želite da se situacija tako odvija?

Zamislite da Vaše dete uči o ovim stvarima od vršnjaka koji i sami ne znaju ni šta pričaju, ni šta rade. Istraživanja govore da deca o seksu imaju nedovoljno tačne i nedovršene informacije. Zamislite kada se sve to pomeša sa njihovom nezrelošću. Kako li to izgleda?

Ili želite da Vam dete pročita knjigu koja će mu dati sve odgovore? Šta ako ne razume? Šta ako nije prilagođena njegovom uzrastu? Šta ako je sve prikazano u slikama koje su suviše „plastične“? Dobra knjiga jeste preporučljiva, ali u njoj nedostaje ona pažnja, podrška i razumevanje koje će dete dobiti jedino od svojih roditelja.

Nemojte dozvoliti da dete samo shvati o čemu se radi. Najbolje ga poznajete. Današnja deca su izuzetno napredna. Iako biste Vi najverovatnije voleli da ne stupe u seksualne odnose dok se ne udaju ili ne ožene – to neće biti slučaj. Razgovarajte sa njima na vreme.

Deca ne čine taj razgovor neprijatnim. Mi ga činimo. Roditelji. Zamislite da Vaša devojčica dobije menstruaciju prva u razredu. Znate li koliko to njoj može biti zastrašujuće? Ona može misliti da je drugačija, da sa njom nešto nije u redu. Neće znati šta treba da uradi. Biće izgubljena. A Vi biste mogli da joj budete podrška koja joj fali.

Ukoliko Vi niste imali ovakve razgovore sa svojim roditeljima i zbog toga se osećali loše, vreme je da to promenite sa svojom decom. Ukoliko ne razgovarate sa njima o ovoj „neprijatnoj “ temi, vremenom Vam deca neće pričati ni o simpatijama, prvim ljubavima, ljubavnim vezama. A složićete se da su poprilično neiskusna i nezrela. Razgovor sa Vama bi im značio najviše na svetu.

Suviše štitimo vlastitu decu. Ako ne razgovarate sa njima, to ne znači da ona neće imati bilo kakva neprijatna iskustva po ovom pitanju. Baš suprotno od toga. Pronađite dobru knjigu. Pročitajte je zajedno. Odgovarajte na sva njihova pitanja.

Ne znate kada da počnete? Počnite odmah. Počnite tako što ćete biti iskreni prema svojoj deci. Šta god da Vas pitaju. Odgovore prilagodite njihovom uzrastu, ali nemojte im zatvoriti sva vrata i prozore. Jesu deca. Ali, ona mnogo znaju. Čak i ono što mi ne bismo želeli. Čak i ono za šta mislimo da je još uvek rano. Budite svesni toga.

Neka prirodna radoznalost Vaše dece vodi razgovore. Poštujte ih. Obučite ih. Pričajte na vreme sa njima o svemu. Nemojte da neprijatnost postane prepreka između Vas.

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor