Rečenice koja svaka mama neumorno izgovara

Sigurno pamtite neke rečenice svojih roditelja koje su Vas izluđivale. Ja se sećam jedne koja je mama izgovarala gde god da sam krenula: „Čuvaj se!“ Od te rečenice mi se dizala kosa na glavi. Sećam se svog načina razmišljanja: „Šta sad  to znači? Kao da se ja ne čuvam? Pa naravno da ću se čuvati! Ne moraš mi to stalno izgovarati!“

Sada je situacija drugačija. Ja sam mama koja dosađuje svojoj deci. Ja sam ta koja se ponavlja i izgovara neke rečenice nekoliko puta na dan:

„Imaš li nešto da mi kažeš?“ Sigurno znate kojim tonom se ovo pita i jedno je sigurno: dete neće reći svojoj majci ono što želi da čuje. Ne dok se izgovara na ovakav način.

„Jednog dana ćeš me razumeti!“ Govorimo ovo deci, iako ona pojma nemaju da će nas razumeti tek kada sami dobiju svoju decu.

„Pojedi to! Zdravo je! Hranu ne treba voleti, već jesti!“ A onda počnemo da govorimo o siromašnoj i gladnoj deci koja nemaju redovne obroke. Nismo ponosni na ovakvu dozu manipulacije, ali opet izgovaramo to.

„Život nije fer!“ Deca Vas izluđuju svojim ponašanjem. Tada sledi kazna. Ono neumorno plače i govori kako to nije fer. A onda nastupate Vi sa svojom životnom filozofijom.

„Pa šta ako je i Marko dobio jedinicu? Ako tvoji drugari skoče sa mosta, jel to znači da ćeš i ti?“ Iako malo surovo, ne upali uvek. Razgovarajte sa detetom kada treba, a kada ne da oponaša druge.

„Zato što sam ja tako rekao/rekla!“ Ovo je omiljena rečenica svih roditelja. Kada naredimo bilo šta, deca počinju da se bune. Hiljadu puta ćemo im objasniti zbog čega im nešto ne dozvoljavamo, ali ćemo barem jednom na dan izgovoriti ovu rečenicu.

„Imam oči i na potiljku!“ Mame poznaju svoju decu i predviđaju svaki njihov pokret. Zato izgovaraju ovu rečenicu kako bi ih sprečile da urade glupost koja je u najavi.

Možda sve ovo deluje duhovito, ali razmislite šta Vas je nerviralo kod svojih roditelja dok ste bili mali. Možda ćete neke greške uspeti da redukujete. Setite se da li je bilo koja nepoželjna rečenica delovala na Vas? Mislim da nije. Roditelje smo poslušali jedino u trenucima kada smo osetili ogromnu bliskost sa njima.

Kako ne biste došli u poziciju gde će Vam samo ove rečenice držati vodu, izgradite bliskost i otvoren odnos na vreme. Deca Vas neće poslušate kada vičete ili dominirate, već kada ih razumete.

Najbolje bi bilo kada biste i njih u mnogim situacijama posmatrali kao odrasle ljude. Da, znam. To ponekad nije izvodljivo. Pre nego što reagujete, pokušajte da razumete svoju decu.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor