Šta ljubav nije?

Definicija ljubavi ima mnogo. Ona je toliko kompleksna, da nijedna definicija ne obuhvata baš sve ono što ljubav predstavlja. Često mešamo ljubav i zaljubljenost, ali i ostala „stanja“. Sa sigurnošću možemo utvrditi šta ljubav nije.

Zaljubljenost nije ljubav. Ona može prethoditi ljubavi, ali je često izjednačavaju sa dejstvom nekih droga. Nismo svoji, ne spavamo, stalno razmišljamo o voljenoj osobi, gledamo u mobilni telefon i očekujemo partnerove poruke ili pozive. Dok jedna istraživanja govore u prilog tome da zaljubljenost može trajati godinu dana, druga istraživanja kažu da traje koji mesec kraće ili duže. Tek kada ovaj „privid“ prođe – možemo govoriti o ljubavi.

Nemojte donositi važne odluke na samom početku veze. Što bi naši stari rekli: „Dok ne pojedete džak soli“. Potrebno je mnogo vremena da nekog upoznate. Zabavljanje nije dovoljno. Važno je iskusiti zajednički život. Tek tada shvatate da li možete ili ne možete jedno sa drugim.

Ljubav nije toplo – hladni odnos. Ili ste na sedmom nebu ili na distanci. Od stabilnosti ni prvog slova. Smenjuje se ogromna strast sa periodima kada se uopšte ne čujete ili ste poprilično distancirani. To je veza bez budućnosti. Nemate zajedničkih ciljeva i ne želite iste stavri. Bežite što pre iz ovakvog odnosa, jer vrlo lako možete postati zavisni i neprepoznatljivi ni sebi, ni najboljim prijateljima.

Odnos u kojem ima fizičkog ili psihičkog nasilja, bilo koje vrste. Partner koji voli – poštuje. Nije superiorniji od nas. Želi da nam pomogne. Želi da nas uteši. Može da se stavi na naše mesto. Može svoje potrebe da odloži za kasnije. I nikako, ali nikako ne sme da nam naudi na bilo koji način. Izgovore bacite u vodu, jer ko udari jednom – veoma lako će udariti još koji put. A Vi razmislite da li se nalazite u odnosu u kojem ste srećne, ili samo nemate kuda iz bilo kojih razloga. Nasilje nije ljubav!

Odnos u kojem se samo jedan partner trudi. Spolja može sve izgledati idealno, jer jedan od partnera ćuti, trpi, ne pokazuje nezadovoljstvo, ne govori o problemima… To ne znači da problema nema. Mnogi kažu da idealan brak čine osobe koje se nikad  ne posvađaju. Netačno. Jedan od njih uvek ćuti zarad „mira u kući“. Nemoguće je da se ne razlikujete ni po jednom interesovanju, hobiju, stavu… Konstruktivan konflikt ume čak da bude i zdrav.

Strastvena veza prepuna konflikata. Strast se ne izjednačava sa ljubavlju. Ona je samo deo nje. Svakako nije dovoljno, ukoliko funkcionišete samo u krevetu. Za ljubav su potrebni mnogi elementi koje ovakva veza nema. Pre ili kasnije, obe strane to shvataju.

Ne trčite pred rudu. Nemojte prihvatiti bilo šta manje od onog što zaslužujete. Volite sebe, kako bi drugi voleli Vas. Analizirajte i učite iz svojih grešaka, ali nemojte misliti da ste Vi odgovorni za sve. Za ljubav, ali i za sve što ona nije – potrebno je dvoje. Setite se toga kada sledeći put budete ispitivali sopstveni život.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor