Da li je moć u vezi ravnopravno podeljena?

Mediji su prebukirani naslovima porodičnog nasilja. Možda ste i Vi nekad čuli za Vašu komšinicu, prijateljicu, koleginicu koja je već prošla kroz to. Borimo se svim silama. Kao da lična sloboda i bezbednost nisu nešto što se podrazumeva. Ugrožene su žene, ali i muškarci. Zbog čega uopšte govorimo o ovakvoj temi u 21. veku?

Ali, ne mora sve biti tako drastično kada govorimo o moći. Moćan je onaj koji je dominantniji, koji donosi važne odluke, koji se pita. Moćan je onaj koji manje voli i kome je manje stalo. Moćan je onaj kojem se dopušta i popušta.

Svako od nas dolazi iz različitih porodica i kultura. Zbog toga je veoma važno da naučimo kako da živimo zajedno. Moramo poštovati tuđe vrline i mane, navike, želje, interesovanja… Ukoliko ne iznesete svoje stavove, možete vrlo lako stići u potčinjenu kategoriju. A to je sasvim dovoljan razlog za nezadovoljstvo i nesigurnost.

Svađa uopšte ne mora i ne treba biti loša stvar. Ona nam pomaže da se menjamo i rastemo. Pomaže nam da budemo bolji za sebe i onog koga volimo. Naravno, jedino i samo ukoliko naučimo da se raspravljamo na konstruktivan način.

Delite svoje emocije. Partner nije Vaš neprijatelj. Sve što prećutite stvara nerazumevanje, zameranje, razočaranost, ljutnju… Sve te negativne emocije Vas samo udaljavaju od partnera.

Svako je odgovoran za svoju sreću. Partner nije tu da ispunjava Vaše hirove. Ako to čini, stvarate zavisnički odnos, umesto da negujete samostalnost i individualnost.

Ako ne možete prihvatiti, nemojte pokušavati da kontrolišete i popravite onog drugog. Vaš partner je imao život i pre Vas. Svi ti usponi i padovi su ga napravili onakvim kakav je danas.

Vi i Vaš partner ste jednaki u svakom pogledu. Nemojte pokušavati da budete jači, bolji, spretniji. Verujte mi, nećete izaći kao pobednik.

Ukoliko se takmičite i pokušavate da budete moćniji na pravom ste putu da izgradite ogroman zid između Vas. Budite jednaki. Možda to nećete uspeti u svim stvarima, ali važno je da imate osećaj jednakosti.

Možda će Vaš partner prihvatiti obaveze oko kuće, a Vi oko dece. Svako može imati svoju oblast u kojoj je bolji, ali samo ukoliko o tome otvoreno razgovarate sa partnerom i ukoliko to nijednoj strani ne predstavlja kamen spoticanja, već stepenik ka uspehu i razvoju.

Vaš partner je Vaš oslonac, prijatelj, podrška, rame za plakanje… Tu nema mesta za nadmetanje i moć. Jednaki ste na svim poljima. Tako se i ponašajte.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor