Da li svom partneru govorite sve?

„Mi se odlično slažemo. Nikad se ne svađamo. Interesovanja su nam identična. Nema nikakvih laži među nama. Sve je savršeno.“ Međutim, nije baš tako. Partner nas iznervira s’vremena na vreme. Ponekad budu sitnice. Ponekad krupne stvari. Nešto nam zasmeta manje, nešto više.

Često se dešava da smo nervozni. Ponekad je uzrok i odnos sa partnerom. Sakupljamo sitnice koje i nisu toliko važne. Barem mi tako mislimo. Talože se negativne emocije. Ne želite da dižete frku svaki put. Ne želite da se svađate.

Koliko god bežali od prave i otvorene komunikacije, Vaše neslaganje, bes i razočaranost će se pokazati u nekom drugom aspektu. Možda ćete doživljavati mnogo veći stres na poslu. Niko neće moći da Vam postavi obično pitanje, a da ne čuje svu tu nakupljenu ljutnju. Ukoliko imate određeni rok da završite neki projekat, pucaćete po šavovima. I to ne samo zbog posla.

Možda će Vaša deca osetiti Vaše nezadovoljstvo. Ukoliko primećujete da ste nervoziji nego inače, vičete na decu zbog svakakvih gluposti koje ste do skoro telerisali, zapitajte se u čemu je problem. Da li ste na ivici živaca zbog dece ili zbog nekih drugih problema? Da li imate nerazjašnjenih problema sa sopstvenim partnerom?

Ne biste verovali koliko stvari guramo pod tepih. Bukvalno smo stigli do situacija u kojima „nemamo vremena za raspravu“. Mnogo toga igra ulogu: produženo radno vreme, stres na poslu, rokovi, neispavanost, umor… I to malo slobodnog vremena ne želimo da trošimo na svađu.

Međutim, koliko dugo ćete tako moći? Da li uopšte želite da stignete do toga da ne razgovarate iskreno sa svojim partnerom? Da li Vam je zaista važan taj veštački mir? Smeškate se… U stvari biste  toliko toga želeli da kažete…

Vaša rasprava ne sme i ne treba da bude vika, ponižavanje, psovanje ili izgovaranje bilo kakvih drugih ružnih reči. Vaša rasprava može i mora da bude zdrava i otvorena komunikacija. Morate da imate slobodu da Vašem partneru kažete sve što osećate.

Ukoliko budete izbegavali da kažete svom partneru sve ono što Vam smeta, doći ćete u situaciju u kojoj će se jedna po jedna stvar taložiti… Tada već postaje gomila koja Vam remeti svakodnevni život i odnos sa patnerom.

Budite iskreni. Recite sve što Vam smeta. Odlika zrelosti jeste da prihvatimo konstruktivnu kritiku. Odlika zrelosti je da prihvatimo grešku i pokušamo da je ispravimo. Nismo savršeni. Tako trebamo i da se ponašamo.

Razvijajte se i menjajte zajedno. Budite bolji zbog sebe i svog partnera, a samim tm i celokupne porodice. Budite zadovoljni. Budite srećni. Tome će povremeno prethoditi neka zdrava rasprava u kojoj ste iskreni prema svom partneru. Menjajte šta ne valja odmah, na samom početku. Tada će Vam brak zaista biti lepši.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor