Da li tražite ono što želite?

Mislimo da poznajemo našeg partnera. Mislimo da su zajedničke godine i krov nad glavom sasvim dovoljni. Međutim, to nije tačno. Pretpostavljamo da će mu se svideti ovo ili ono. Mislimo da se neće naljutiti. Iznenadimo se kad shvatimo da nismo kupili pravi poklon. Zaprepastimo se kad čujemo šta ga muči.

„Idealan partner“ ne postoji. Kao i mi, i on ima svojih mana, žutih trenutaka i loših dana. Dok se Vi stidite da ga pitate, jer nešto nije kulturno, on se udaljava od Vas. Dok se povlačite u sebe kada imate težak problem,  jer ne želite da dosađujete – Vas dvoje se sve manje poznajete. Ukoliko ga lažete kako bi se on osećao bolje, znajte da grešite i da će se već sutra osetiti hiljadu puta gore zbog te Vaše odluke.

Zdrav i kvalitetan brak nije rezultat samo zajedničkog vremena. U njega treba ulagati, imati strpljenja, razgovarati, biti iskren čak i kada nam je neprijatno… Kvalitetan brak znači bliskost, otvorenu komunikaciju i stavljanje svojih želja na drugo mesto (partner to isto radi zbog nas).

Često slušam kako se o problemima priča sa najboljom prijateljicom ili prijateljem. Namerno ili ne, svesno ili nesvesno, partnera izostavimo iz te priče. Mislimo da je tako bolje. Stalno nešto podrazumevamo. A zapravo, radimo ono što nama odgovara. Partner je taj koji Vam je i najbolji prijatelj i prijateljica.

Budite jasni, otvoreni, iskreni… Nemojte biti nešto što niste. Otvoreno izrazite svoj stav. Ali, istovremeno, pokažite poštovanje za njegov. Vi niste idealan i savršen par. Vi ste tu da se zajedno menjate, rastete i usrećujete jedno drugog. Sve dok je to obostrano.

Nemojte pokušavati da promenite partnera. Nemojte tražiti idealnog princa iz svoje mašte. Razočaraćete se kakvog god da imate. Kvalitet brak je onaj u kojem poznajete sve mane svog partnera, ali ga ,uprkos svemu, volite i dalje. Isto to on čini za Vas.

Imajte vremena za sebe. Kvalitetan brak ne znači gubljenje vlastitog identiteta. Partner će Vas još više voleti ako imate svoj stav, ako možete da pričate o svim temama, učite jedno od drugog, nadograđujete i bivate još bolji.

Otvoren razgovor je najvažniji. Vašem partneru trebate reći i da se ne slažete, i da se ugojio, i da nije u pravu, i da biste najradije voleli da ostanete kod kuće… On ne može čitati Vaše misli samo zato što ste zajedno deset godina. Svi se mi menjamo i bivamo drugačiji nakon svakog iskustva – pozitivnog ili negativnog.

Zato, budite iskreni. Nemojte verovati u bajke. Vaš partner ne može da zna baš svaku Vašu misao. Razgovarajte o onome što želite. Ukoliko ste srećni dok ispunjavate jedno drugom sve želje – to je ono pravo.

Budite iskreni i kod velikih, ali i kod naizgled malih stvari, kako mala i nevažna stvar jednog dana ne bi postala ogromna i značajna. Tražite ono što želite, poštujući svog partnera. To je dobitna kombinacija.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor