Postanite najbolja verzija sebe!

Vratite film unazad… Setite se vrtića, osnovne i srednje škole, vršnjaka, komšija,  različitih sekcija i sportova, fakulteta, seminara… Setite se svih onih koji su u nekom momentu možda bili uspešniji od Vas… Setite se svih onih koji su „uspeli preko noći“, koji imaju tri puta veću platu, koji mogu da priušte sve ono što Vi ne možete… Vaš komentar je uvek uzdah…

Poređenje sa drugima nije uvek pametna stvar. Ali, nismo samo mi krivi. Porede nas još od detinjstva: „Vidi kako ti brat lepo jede! Tvoja sestra se lepo ponaša! Zašto i ti ne učiniš to isto? Kako je Marko uspeo da dobije odličnu ocenu, a ti jedva dvojku? Zbog čega ne želiš da upišeš taj fakultet?! Vidiš da je Maja napravila mnogo bolji izbor!“

Nekako nam uvek natrljaju na nos da je neko u nečemu bolji od nas! Super! Odlično! Blago njemu ili njoj! Niko ne razmišlja o tome koliko to utiče na naše samopouzdanje! I kada se osvrnemo, u nekoj tridesetoj godini, pitamo se: „Zbog čega sam prećutala? Zašto se nisam izborila? Kome sad sve to smeta? Zašto zavidim tom komšiji na boljem autu ili većoj kući?

Sa jedne strane, takav način razmišljanja je sasvim u redu. Svi ti uticaji sa strane nas motivišu da budemo bolji. Međutim, šta ako u tome preteramo? Šta ako pomislimo da nismo dovoljno dobri? Šta ako pomislimo da ne vredimo? Šta ako pomislimo da je čitav naš život promašaj?

Niko nas nije naučio da savršenstvo ne postoji! Niko nam nije rekao da nikad nećemo postići to nešto što smo silno želeli, jer ćemo posle toga hteti još! Niko nam nije rekao za tu drugu stranu bogatog kolege. Na primer, da je on uz sav taj uspeh i bogatstvo poprilično nesrećan i nezadovoljan, jer nem nikog u svom životu. A verujte, uvek postoji ta druga strana!

Kako ne bi bilo kasno, poslušajte savet i postanite ne savršena, već najbolja verzija sebe! Svi mi imamo svojih tvrdoglavih i upornih mana! Svi mi imamo loše dane i padove! A nismo roboti! Posle mnogih padova nam treba vremena da dođemo sebi. I više nismo isti. Novo iskustvo nas je opet promenilo u određenom smislu!

Nemojte se porediti sa drugima. Sednite i razmislite šta Vas čini srećnim. Da li biste voleli da imate toliko para, a nimalo vremena za sebe, svog partnera ili svoju decu? Da li biste zaista voleli da Vam je dete više vezano za dadilju nego za Vas, jer ga ne vidite ni sat vremena dnevno?!

Razvijajte se, napredujte, budite bolji i zreliji… Ali, učinite to načinom i tempom koji Vama prija! Nemojte se zatrpavati grižom savesti zato što Vi ne volite ovo ili ono, a svi drugi to vole! Svako od nas ima različita interesovanja, mogućnosti i želje. Radite i razvijajte se u skladu sa njima. Ukoliko ne poslušate taj unutrašnji glas, nećete biti srećni ni sa milionima. Nešto će Vam nedostajati…

Vaša vrednost ne zavisi od uspeha drugih ljudi, već isključivo od Vas samih. Budite svesni okoline, ali nemojte biti njen rob! Postanite najbolja verzija sebe i bićete mnogo srećniji i zadovoljniji u životu!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor