Kako doživljavate promene u partnerskom odnosu?

Kada stanemo na ludi kamen, verujemo da će naš odnos sa partnerom zauvek ostati isti – zaljubljenost, ljubav, strast, posvećenost i puno zajedničkog vremena krasiće nas do duboke starosti. Kako vreme prolazi, shvatamo da sve više ličimo na druge parove. Dešava nam se sve ono što nismo želeli.

Promena je deo rasta, razvoja, adaptacije i zrelosti. Da, Vaš odnos sa partnerom se neminovno menja. Međutim, da li je to zaista loša stvar? Prolazite kroz različite životne situacije. Svaka prepreka, problem, poraz i pad predstavljaju deo Vas. Zbog svega postajete zreliji, otporniji, jači i drugačiji. Menjaju Vam se navike, prioriteti, interesovanja i stavovi. Samim tim, menja se i Vaš odnos sa partnerom. Međutim, ukoliko održavate bliskost nemate razloga za brigu. U kvalitetnom braku uvek ima mesta za pronalaženje povezanosti na nove načine.

Kvalitetan brak podrazumeva održavanje samostalnosti i individualnosti. Kao što volimo da provodimo vreme sa partnerom, tako, ponekad, volimo da se bavimo samo sobom. Želimo da pročitamo neku knjigu, sami prošetamo, provedemo tri sata u kupatilu… Uživamo da gledamo neku samo našu seriju, pišemo, slikamo ili bilo šta drugo što predstavlja naš hobi. Volimo da se družimo sa prijateljicom i ispričamo nasamo sa njom. To ne znači da smo se udaljili od partnera – sve dok uživamo da mu se „vraćamo“.

Kvalitetan brak ne predstavlja zavisnički odnos u kojem partneri ne mogu jedno bez drugog. Kao primer, uzmite malo dete koje je tek prohodalo. Ono je vezano za majku, ali često je radoznalo. Želi da ode do neke igračke, druge sobe, drugog deteta… Pogledom se uveri da je mama tu i nastavlja svoj istraživački put na svojstven način.  Tako funkcionišu i bračni partneri. Oni imaju svoj put, ali istovremeno imaju i zajednički koji im predstavlja sigurnost, stabilnost, temelj i podršku u bilo kom smislu.

Svaku promenu morate prihvatiti kao proces i kao deo Vas. Partner je tu da Vas podrži, razume, bude rame za plakanje ili vetar u leđa. Možda Vaš odnos i nije toliko pun strasti kao na početku. Ali, u međuvremenu Vam se toliko toga i lepog i ružnog desilo da je Vaš odnos samo jači, dublji i stabilniji.

Ukoliko oboje idete u istom smeru, odnosno ako težite istim vrednostima i sličnim razmišljanjima   – nema veze što se nijanse razlikuju. Dok god je otvorenog razgovora o svim temama, nema razloga za paniku.

Ukoliko svaku promenu doživljavate kao izazov i  kao učenje nečeg novog, promeniće se i Vaš odnos prema problemima i preprekama. Promene ne moraju uopšte biti loše. Kvalitet i jačina Vašeg odnosa se posmatraju kroz sposobnost da prevaziđete sve te probleme, prepreke, izazove, nedaće…

Zato, budite ono što jeste. Partner će prihvatiti i Vaše mane, a ne samo vrline. Rastite i razvijajte se zajedno. Nemojte kočiti jedno drugo, jer je to jedan od načina za stvaranje nezadovoljstva i nestabilnosti.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor