Od nekih ljudi se trebate skloniti na vreme!

Ukoliko želite da imate iole normalan život, minimum jedan od vas radi dva posla. Zbog toga imate prebukiran dan. Ne znate gde udarate. Nemate mnogo vremena za svoju decu i partnera. Kada uhvatite tih pola sata slobode, pre nego što se srušite u krevet, prepričavate sve ono što ste proživeli tokom dana.

Većinu tih razgovora čine priče o ljudima koji su Vam i te kako „prodrmali kavez“. Kad malo bolje razmislite, oni uopšte nisu važni u Vašem životu. Da li su vredni Vaših živaca, slobodnog vremena, zdravlja? Naravno da nisu.

Dešava se da sve to shvatimo kasno – kada stignemo u određene godine i dostignemo popriličnu zrelost. Pogledajte oko sebe, razmislite i obavezno se na vreme klonite sledećih ljudi:

Onih koji su stalno negativni. Da li u svom okruženju imate osobu koja je stalno nervozna, neraspoložena, mrači, nema nikakav pozitivan komentar na bilo šta što se dešava u njenom ili njegovom životu? Svaku pobedu gleda kao prepreku i ogroman trud. Čak i kad joj se desi nešto lepo, ona uvek ima nešto da doda ili ocrni: „Da, ali…!“ Kad god Vas nazove, isisa Vam energiju brzinom svetlosti… Ukoliko se često nalazite u njenom društvu, pazite se! Ovakav način razmišljanja je veoma zarazan.

Onih kojima je dosadno. Kada je ljudima dosadno, počinju da razmišljaju o različitim scenarijima. Usredsređeni su samo na sebe i svoje probleme. Analiziraju i ono što treba i ono što ne treba. Ne voli ga ovaj ili onaj. Nije pametno da baš sad otputuje. Zašto mu se nije javio komšija? Teorije zavere se samo nižu… Svojim komentarima će uploviti i u Vaš život. Komentarisaće nešto što se Vama neće svideti i za šta Vi sada apsolutno nemate vremena…

Onih koji u svima traže nešto loše. Sigurno ste upoznati sa njihovim komentarima: „Joj, pazi, taj će te sigurno prevariti. Ne znam koliko je pametno da odeš odavde. Nemoj menjati taj posao, vidiš kakva je situacija. Šta ti tražiš sa takvim momkom? Zbog čega se još uvek družiš sa njom? Nemoj rizikovati u poslu! Ćuti tu gde jesi!“

Onih koji u svima traže greške. Niko od nas nije savršen. Imamo milion mana. I sigurno smo pogrešili hiljadu puta. Ali, greška nije samo greška. Ona nas je dovela tu gde jesmo, napravila od nas ljude koji smo danas, naučila nas je kako da se ponašamo, reagujemo, osećamo… Na koji način Vi posmatrate svoje greške?

Onih koji izigravaju žrtve. Njih je povredio ovaj ili onaj. Propustili su ovo ili ono. Nisu krivi ni za šta loše što im se događa. Pljuju po drugima, čak i ako se intenzivno druže sa njima. Njihovim problemima nikad kraja. Čim reše jedan – pređu na drugi. Da li Vam je to potrebno?

Ničiji život nije savršen. Bez obzira na sve probleme i prepreke, želimo da ga proživimo što lepše. Lepe stvari se dešavaju svima. Problem je samo u tome što se to podrazumeva, dok preveliki akcenat stavljamo na ono loše. Izaberite pozitivan način razmišljanja. Za početak, rešite se negativne okoline.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor