Ne oživljavajte jučerašnje greške

Ne postoji univerzalni recept za srećan i uspešan brak. Svaki par je drugačiji. Okolnosti i svakodnevnica iscrpljuju. Ne možemo da se posvetimo jedno drugom, jer svi radimo po ceo dan. Kad dođemo kući, imamo još milion obaveza i malo je vremena za partnera, decu i nas same.

Ali, to je samo još jedan izgovor. Ukoliko pravilno postavimo prioritete, uspećemo da sačuvamo ono najvažnije: brak i porodicu. Pre svega, moramo da se trgnemo i shvatimo šta je ono što nas stvarno muči. Da li je to zaista naš partner? Da li su to zaista naša deca? Ili je to neko ili nešto drugi? Muči nas posao, mala plata, nemaština, razmišljanje od danas do sutra.

Zbog sve većeg stresa, brak je pod većim pritiskom. Pošto ne možemo da se istresemo na državu, sistem, poslodavca ili bahatog vozača – istresamo se na one koje najviše volimo. Nemojte to činiti. Vaš partner nije Vaš neprijatelj. Niti su deca tu da bi Vas nervirala.

Kada se posvađate sa partnerom, razmislite šta Vas je tačno iznerviralo? Zbog čega je rasprava završena takvim rečima? Da li je to nešto što je nerešivo? Da li je to nešto što će uticati na Vaš odnos za pet godina?

Ukoliko stvar nije velika, a Vi ste eksplodirali, razmislite šta Vas još muči. Nađite vremena da problem rešite. Ukoliko imate živaca da se svađate satima, onda imate vremena i za rešavanje problema koje traje znatno manje.

Trebate da se smirite, spustite loptu i razmislite kako da rešite problem. I ne zaboravite , za taj „posao“ je potrebno dvoje. Porazgovarajte sa partnerom. Recite ono što zaista osećate. Saslušajte šta partner ima da kaže. Ali, razgovarajte bez osuđivanja. Ako ponovo krenete u napad – nećete nikud stići.

Ponekad parovi, naizgled, brzo reše ovaj problem. Međutim, to je samo privid. Već u narednoj svađi, prethodan problem se ponovo spominje. To znači da ga, ipak, niste rešili.

Ako je neki problem rešen i ako ste odlučili da oprostite partneru – ne oživljavajte jučerašnje greške. Naporno je kada nema pomaka i kada partner konstantno osuđuje šta god da uradite. Možda se on/ona trudi svim silama, ali Vi još uvek niste oprostili i nije Vam dovoljno šta god partner učini.

Ukoliko je to slučaj, sednite i razmislite. Da li želite i možete da oprostite partneru? Šta Vam je stvarno potrebno? Da li Vam je potrebno samo malo vremena kako bi Vas bes prošao? Ili Vam je potrebno da partner nešto učini?

Recite mu šta Vam je potrebno. On nije nepoznata osoba kod koje morate sačuvati ponos svim silama. To je Vaš partner. Isti onaj kojeg ste Vi birali. Kada ste već obećali da ćete biti zajedno i u dobru i u zlu, pokušajte da rešite problem bez oživljavanja svih ostalih. Ali, kada imate bilo koju prepreku, onda je stvarno prevaziđite. U suprotnom, sačekaće Vas već kod sledećeg ugla.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor