Kada trebate izbeći bitku sa decom?

Naravno da svojoj deci želimo samo najbolje. Voleli bismo da ih naučimo svemu. Želeli bismo da ispadnu savršeni. Ali, oni, na kraju, uvek ispadnu svoji. Svaki savet i iskustvo je važno.

Koliko puta ste zapenili u borbi sa decom? Koliko puta ste vodili nepotrebne bitke? Koliko puta su Vas izbacili iz takta? Uništili ste taj poseban dan kada ste svi bili kod kuće, jer su deca bila nemoguća. Kad malo bolje razmislite, sve to i nije bilo tako strašno. Ali, u tom trenutku niste mogli da se iskontrolišete.

Kao i svakog poslepodneva, šetala sam sa decom do partnerovog posla kako bismo se malo ispričali. Kada me je suprug video, pitao me je: „Šta ti je? Što si toliko nervozna? Šta se dogodilo?“ Ispričala sam mu kako me je starija ćerka izbacila iz takta. A on je odgovorio: „Pa dobro, ništa strašno.“ Stvarno nije bilo ništa veliko u pitanju. Ali, meni je para na uši izlazila.

Posle tog dana sam dugo razmišljala. Da, naravno da želim da je vaspitam kako valja. Ali, da li to znači da se u svakom trenutku slepo treba držati određenog pravila? Da li možemo imati dan kada nismo raspoloženi? Da li možemo imati dan kada smo premoreni i nisu nam sve koze na broju? Možemo. E, pa, isto tako i deca imaju tih dana kada su jednostavno nemogući.

Prihvatite da ne možete apsolutno sve da kontrolišete. Pravila i granice moraju postojati. Doslednost vam je najvažniji saradnik. Ali, osim vaspitanja i svega stečenog, postoje i stvari koje su deo genetike. Vaše dete ima svoj temperament i karakter. Trebate pronaći način da doprete do njega. Ne možete uporno primenjivati pravila na koja ne reaguje i očekivati da će Vas poslušati. Promenite način i nađite onaj koji odgovara Vašem detetu.

Važno je da se završi domaći na vreme. Ali, to Vam ne daje za pravo da Vi diktirate tempo. Možda je Vaše dete sada umorno i želi da odmori. Ne insistirajte da to bude odmah. Neka ono odluči kada će domaći biti urađen. Možda svoj maksimum ne postiže baš u vreme kada Vi to želite.

Koju će odeću nositi. Naravno da Vaše dete treba biti obučeno u skladu sa vremenskim prilikama i pristojno. Ali, to ne znači da možete diktirati boju, vrstu tkanine ili bilo šta drugo. Koliko puta ste imali raspravu o oblačenju? Dajte deci mogućnost izbora kada to nikom ne može naškoditi.

Kada je jelo u pitanju, starija ćerka nas uvek pobedi. Iako se raznovrsno hrani, ona količinski pojede malo. Posle četiri godine, odustala sam. Vodim računa da unese sve što je zdravo, ali o količini više ne pregovaramo. Pojede koliko može. Nekad je to sasvim dovoljno, nekad ne. Na apetit joj ne mogu uticati.

Imajte jednostavno pravilo: budite uporni i dosledni u onome što je zaista važno. Vaše dete neće biti preslikana mama, bez obzira koliko Vi to želeli. Ukoliko u tome preterate, izgubićete bliskost, a Vaše dete će opet učiniti po svom. Postavljajte pravila i granice u velikim stvarima. Dozvolite im da odlučuju o malim. Ne samo da ćete održati mir u porodici, već ćete na taj način sagraditi njihovo visoko samopouzdanje.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor