Ustani, saberi se i kreni dalje!

Ponekad, život može biti i te kako surov! Dok se mi žalimo na nespavanje zbog male dece, male plate, nepravdu na poslu, prijatelja koji nas je izdao ili partnera koji nas je razočarao, drugi imaju prave pravcate probleme!

Ljudima se život okrene naglavačke u samo nekoliko sekundi. Razbole se, stradaju, ostaju bez posla, krova nad glavom… Svašta se događa. A ti ljudi su posle izvesnog vremena pravi pozitivci. Nećete ih čuti da se žale. Videćete da su nasmejani. Ne nerviraju se zbog nebitnih sitnica ili nevažnih ljudi. Ne dopuštaju sebi tu glupost. Znaju da cene prave životne vrednosti.

Dok ih drugi ocenjuju kao „čudne“ jer ne prate ono što je moderno u društvu, oni su srećni. Ne jure za skupim kolima ili markiranom garderobom. Ne viču na decu, jer su se uprljala u blatu. Ne nerviraju se da će im se dete prehladiti ako zgazi u baricu. Kisnu. Šetaju. Smeju se. Slobodno vreme im ne zavisi od najnovijih telefona, televizora, društvenih mreža…

Možda su nekad bili baš kao i Vi. Nervirali se zbog svega i svačega. Jurili za nečim što ne mogu da stignu. Želeli su da postanu srećni ne shvatajući da to već jesu. Vodili su računa o nečemu što im, zapravo, nije bilo mnogo važno.

Nisu davali na značaju tim svakodnevnim sitnicama. Mislili su da ih sreća čeka negde tamo. Sve dok se nešto veliko nije dogodilo. A onda su plakali za tim prošlim, lepim i srećnim vremenima. Obratite pažnju! Da li i Vi propuštate sve ono lepo što se dešava oko Vas? Da li i Vi imate „nerešiv“ problem? Da li ste i Vi toliko neraspoloženi da biste najradije ostali u krevetu?

Ustanite, saberite se i krenite dalje! Suočite se sa problemom i ostavite ga iza sebe! Život je suviše kratak za nerviranje oko stvari koje su, u svari, lepe! Deca koja vrište? Prljavi sudovi? Neispeglan veš? Neko Vas je uvredio rečima? Bio nepravedan prema Vama?

Mešamo prepreke i probleme!Te dve stvari svakako nisu iste. A ako želite da živite bez ikakvih prepreka, srećno Vam bilo! To ne postoji i nikad neće ni postojati. Živite u iluziji ako to očekujete od života!

Šta god Vas je snašlo, verujte da može biti i mnogo gore. Ne trošite snagu na nevažne ljude koji nisu ni vredni toga da ostanu u Vašoj blizini. Ne dopustite da Vas izbaci iz takta bilo ko koga ne poznajete.

Možda ste nešto izgubili jer Vas čeka neko ili nešto mnogo bolje. Možda Vam je potrebna ta tišina ili samoća kako biste još bolje upoznali sebe i shvatili šta Vas čini srećnim. Kada se sledeći put budete nervirali oko bilo čega, zapitajte se da li će ta situacija uticati na Vaš život nakon pet godina. Ako je odgovor negativan, ustanite, saberite se i krenite dalje!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor