Mama, ali on je prvi počeo!

Jedna obična dečija igra. Niste čuli ceo razgovor, odnosno raspravu. Čuli ste samo Vaše dete koje izgovara ružne reči. Iznenađeni ste što tako reaguje. Niste ga tako vaspitali. Pre nego što burno reagujete, sačekajte. Saznajte šta se stvarno desilo.

Sa jedne strane, želite da Vaše dete nauči samo da se snađe u neprijatnim situacijama. Desiće se da ga neko uvredi ili povredi na bilo koji način. Zbog toga se ne mešate. Na primer, drugo dete govori ružne reči Vašem detetu. Da li stvarno želite da bude pristojno i trpi takvo ponašanje drugih? Da li stvarno želite da bude lepo vaspitano i ćuti? Ukoliko Vaše dete reaguje ćutanjem, nasilnik će nastaviti sve dok ne dobije reakciju.

Sa druge strane, Vaše dete treba da reaguje, ali treba da reaguje na društveno prihvatljiv način. Nemojte ga prekidati tokom rasprave, osim ako bilo ko od dece ne pretera. Pažljivo saslušajte o čemu se radi. Kada budete nasamo sa detetom – objasnite mu kako treba da reaguje.

Ne treba da ćuti. Vaše dete mora pokazati ili reći svoj stav. Niko nema prava da ga maltretira ili ponižava. Ali, svakako, rasprava ne treba da se zahuktava ili da pređe u fizički obračun. Kroz primer mu objasnite kako treba da reaguje: „Nema potrebe tako da razgovaraš sa mnom. Ja ti neću odgovoriti ružnim rečima. Možemo se lepo dogovoriti koju igru ćemo igrati.“

Primera je bezbroj. Poenta je da naučite Vaše dete da se ne spušta na takav nivo. Ono je iznad toga. Ako sa nekim ne možemo lepo, najbolje je ustati i otići. Niko ne treba da trpi nikakve uvrede. Jasno mu utkajte takav stav od malena. Naročito devojčicama.

Isto tako, važno je da mu objasnite kako ono treba da se ponaša prema drugima. Nikog ne sme da uvredi, povredi ili udari. Takvo ponašanje je neprihvatljivo. Ali, vodite računa da ste dečiji uzor. Vaše reči nisu važne ukoliko vlastitim ponašanjem govorite drugačije. Važno je kako se Vi ponašate prema drugima.

Kada Vam dete kaže da je neko počeo prvi, objasnite mu da iskaže svoj stav tako što nikog neće uvrediti. Ali, kada vidi da druga strana uporno tera po svom, treba otići.

Nemojte odustajati. Deci treba dosta vremena da usvoje ovako važne stvari. Koliko je Vama trebalo? Sigurno Vam se i dan danas desi da se nepotrebno upletete u raspravu sa nekim ko toga nije dostojan. Iskustvo nas uči da prepoznamo trenutak kada samo trebamo da okrenemo glavu i odemo.

Naučite dete da niko nije savršen, pa ni ono samo. Ne raspravljamo se samo sa poznanicima, već i sa bliskim ljudima koje volimo najviše na svetu. Naučite ga da bude tolerantno, strpljivo, uljudno i da, povremeno, nešto mora i oprostiti.

Ljudski odnosi nisu prosta matematika. Neka ih intuicija vodi. Pobrinite se da im utkate najvažnije stvari. Nijanse su već diskutabilne i mnogo toga zavisi i od karaktera Vašeg deteta.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor