Na koji način vaše dete traži pažnju?

Prava roditeljska pažnja nije samo fizičko prisustvo. Ona nije samo spremanje obroka, kupanje, kupovina garderobe ili igračaka. Ona predstavlja mnogo više od toga. Često ćete biti zbunjeni kada Vaše dete traži pažnju, a Vi mislite da mu je pružate i previše.

Vaše dete može biti izuzetno neposlušno. Uradiće sve suprotno od onoga što tražite. Neće poštovati pravila. Reagujete kaznom. Ali, ništa se ne menja. Probajte potpuno suprotan pristup. Posvetite mu malo više pažnje. Sednite sa njim na tepih. Igrajte se nečega što želi. Uz sve te lutke, robote i uloge ispitajte šta ga zaista muči. Možda je dobilo brata ili sestru, pa se Vaš odnos drastično promenio. Možda ga muče Vaše svađe sa partnerom. Informišite se o problemu kroz igru. Retko koje dete će Vam otvoreno reći šta ga muči kada je tako malo.

Dete se često kenka, plače za svaku sitnicu, ne želi ništa samo i prati Vas u stopu. Roditeljima su ovakva deca često naporna. Međutim, ono što mu zaista treba jeste Vaša nepodeljena pažnja kako bi shvatilo da je voljeno. Objasnite mu da ga volite najviše na svetu čak i onda kada niste pored njega. Samopouzdanje ovakve dece je često nisko i treba poraditi na tome. Postepeno ga treba oslobađati. Ali, pre nego što isprobate bilo koju metodu budite sigurni da dete bude svesno Vaše ljubavi i pažnje. Razmislite, da li ga previše štitite ili sve radite umesto njega? Ukoliko je to slučaj, dete nema onaj oseća ponosa kada nešto samo postigne. Omogućite mu to i često ga hvalite za uspehe koje postigne.

Ovakva deca se obično teško snalaze u novim situacijama. Izuzetno su vezani za mamu ili tatu. Reaguju burno čak i na male promene, kao što je prelazak u drugi krevet, drugu sobu… Najveći strah od odvajanja dolazi do izražaja kada krenu u vrtić ili školu. Verovatno provodite mnogo vremena zajedno. Važno je da ga navikavate i na druge ljude iz okruženja. Na primer, Vaše dete može pričuvati komšinica ili prijateljica na sat vremena. To vreme iskoristite za sebe. A njemu će kroz igru sigurno brzo proći.

Ovi načini su obično i manje primetni za roditelje. Često ih vezuju za dečiji karakter ili bilo kakvu promenu koja se skoro dogodila. Međutim, ukoliko detetu nedostaje pažnje ono može biti i agresivno. Ima česte napade besa, kako kod kuće, tako i na javnim mestima. Može Vas čak i udarati, nekontrolisano vrištati, ne želi da se druži  sa drugom decom i u svim socijalnim situacijama se primećuje ovaj problem.

Potrebno je vežbati sa detetom. Ono prvenstveno mora imati dovoljno fizičke aktivnosti. Isto tako, naučite ga da postoje socijalno prihvatljivi načini za pokazivanje ljutnje. Recite mu kako pravilno da je izrazi. Ne popuštajte mu kada se neadekvatno ponaša, jer će se manipulacija samo nastaviti i učvrstiti.

Živimo brzo, puno radimo, jurimo za nekim novim vrednostima…U svemu tome, zaboravili smo na najvažniju stvar – našu decu. Pokušajte da im se što više posvetite. Ali, ne tako što ćete ih odvesti u omiljenu igraonicu. Budite zajedno – pričajte, šetajte, igrajte se, smejte se zajedno. Vaše vreme im je neophodno za pravilan rast i razvoj.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor