Zbog čega partneri ostaju zajedno?

Ostajemo u braku zato što nam je tu lepo, udobno i sigurno. Volimo da pričamo sa partnerom. On je naš najbolji prijatelj, rame za plakanje, vetar u leđa. On nas razume, završava naše rečenice, uz njega rastemo i razvijamo se. U njegovom društvu je sve lepše, smislenije i intenzivnije. Sve obaveze nam padaju lakše kada je on tu. Svaki problem je manje bolan i stresan, jer ga delimo na pola. Svi ovi motivi su zdravi motivi.

Ali, postoji i druga strana medalje. Iznenadilo bi Vas kada biste znali zbog čega neki partneri ostaju zajedno.

Deca. Iako u braku mnogo toga ne valja, partnere vezuju deca, naročito ako su mala. Misle da će vremenom biti bolje. Misle da će ih deca ponovo zbližiti. Istina je sasvim drugačija. Ako brak ne valja, rođenje deteta će ga još više opteretiti, jer nije nimalo lako biti roditelj. Na kraju se vode razgovori isključivo na temu roditeljstva, dok je sve ostalo davno zaboravljena priča.

Stambena sigurnost. Mnogi brakovi se održavaju zbog toga što jedan od partnera nema gde. Poseduju jedan stan ili kuću. Ukoliko se razvedu, ne znaju kako će podeliti imovinu. U našim uslovima se dešava i da se par razvede, ali i dalje žive pod istim krovom (iako se ovakva situacija više vezuje za starije bračne parove).

Finansijska sigurnost. Dešava se da žena zna sve mane svog partnera. Ali, pravi se da ne zna za njegove izlaske, prevare, službena putovanja, alkohol, kockanje ili bilo šta što ne odgovara slici jednog kvalitetnog braka. Iako njoj to ne odgovara, važnije joj je da ima novaca za sve što joj je potrebno. Zbog toga zatvori oči i nastavlja život – samo ona zna kako.

Ime. Nekim ljudima je ovaj način života dobro poznat: muž joj je vrsan  u svom poslu, a porodica važi za jednu od najbogatijih u selu, gradu, državi… Važno je prezime, odnosno sve beneficije koje ono nosi.

Stah od samoće. Brak je poprilično loš, ali partner ne želi da ostane sam. Plaši se samoće, slobodnog vremena, život koji nosi mnogo manje obaveza. Razvod doživljava kao veliku sramotu i plaši se osude drugih.

Strah od promena. Iako brak ne valja, jedan ili oba partnera se plaše promena. Sada su ušuškani i uljuljkani. Zbog toga će istrpeti i ono što im mnogo smeta.

Primera je raznih. Svaki brak ima svojih uspona i padova. Ali, ukoliko nešto ne valja dugo vremena i ne nalazite načina da te probleme rešite,  sakupite snage i stavite tačku na to. Naravno, pre toga, pokušajte sve. Ali, nema potrebe da ostanete zarobljeni u nekom odnosu ukoliko to ne želite.

Partneri trebaju da ostanu u braku isključivo iz zdravih motiva. Možda se oni razlikuju od braka do braka, ali je važno da svaki pojedinac bude srećan.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor