Zbog čega vam može propasti veza ili brak?

Iako se budućnost jedne veze ili braka nikad ne može predvideti, ipak postoje neke stvari u kojima biste trebali biti saglasni i što sličniji. Međutim, čak ni ove stvari ne treba uzeti kao činjenice, jer je dinamika jednog odnosa drugačija u svim vezama i mnogi faktori utiču na konačan ishod.

Neprestano kritikovanje. Da li stalno imate nešto da prigovorite svom partneru? Zbog čega ga volite? Da li mislite da možete da ga promenite i da on bude baš onakav kakav Vama odgovara? Kada volimo partnera – volimo ga baš onakvog kakav on jeste, sa svim njegovim vrlinama i manama. Sasvim je normalno da menjamo određene stvari koje će nam pomoći u lakšem funkcionisanju. Ali, ukoliko kod njega želite da promenite i najmanju sitnicu – stvari neće ići pozitivnim smerom. Kad tad će neko od Vas izgubiti strpljenje.

Na kom mestu Vam je partner? Ukoliko je on  na poslednjem mestu, budite uvereni da u odnosu nešto ne valja. Povremeno će Vam biti važniji posao, karijera, prijatelj, neki hobi… Ali, generalno, Vaš partner i porodica bi trebali biti na prvom mestu. Kad jedan od Vas oseti da to nije slučaj, razočaran je, bespomoćan, iskorišćen… Na takav način se ne gradi kvalitetna veza.

Ukoliko nemate slične vrednosti i pogled na svet, vrlo lako moži doći do raskida. Svako od nas je drugačiji i ima svoja interesovanja koja neguje. Međutim, važne odluke, poput braka, dece, načina vaspitanja, načina života generalno, može predstavljati ogroman kamen spoticanja ukoliko nisu usaglašeni sa partnerovim načinom.

Pripadanje. Čak i kad ste u braku, morate shvatiti da nikom ne pripadate. Vi niste svojina. Svako od Vas je slobodan da bude ono što želi. U kvalitetnoj vezi ili braku partneri poštuju međusobne razlike i suprotne stavove svog partnera. Oboje morate osetiti tu jednakost. Nije zdravo da je samo jedan partner uvek u pravu, a drugi nije. Vremenom, ovaj drugi će se osetiti manje vredno. To je idealan način da se razori jedan odnos.

Bliskost. U kvalitetnom braku, partneri su najbolji prijatelji. Oni razmenjuju sve. Najvažniji su poverenje, otvorena komunikacija, iskrenost, poštovanje i lojalnost. Ukoliko nedostaje bilo šta od ovoga, odnos se vremenom može urušiti. Ovaj nedostatak se može prikazati i na fizičkom nivou – seksualni odnosi su retki ili uopšte ne postoje. U tom slučaju, može biti kasno.

Ove savete ne trebate shvatiti bukvalno. Svaka veza je drugačija. Ukoliko nedostaje jedna važna komponenta, možda parovima tako odgovara, te je nadomešćuju nečim drugim. Nemojte misliti da je nedostatak svađe ili rasprave zdrav odnos. Svako od nas je drugačiji. Potičemo iz različitih porodica. Mnoge stvari smo radili drugačije, pre nego što smo ušli u bračnu zajednicu. Ukoliko je rasprava otvorena i zdrava, bez ružnih reči i poštovanje sagovornika – ona može biti i korisna.

Nemojte misliti da je bračni odnos nešto statično. On se uvek neguje – svakog dana. Nemojte se opustiti. Za uspeh je potreban trud, kao i u mnogim drugim životnim stvarima.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor