Provedite kvalitetno vreme sa decom, bez obzira na posao!

Svakodnevnica je postala naporna i teška! Ponekad čak i iscrpljujuća! Nemamo mnogo vremena za decu, partnera, prijatelje, sebe… Svašta se promenilo! Drugačije stvari su postale prioritet. Dok se pitamo šta je to krenulo po zlu, obratite pažnju na greške koje pravite svakog dana.

Da li stvarno slušate svog partnera ili decu? Da li ste 100% prisutni svim svojim bićem? Ili samo klimate glavom dok čačkate telefon ili perete sudove? Da, znam. Ništa se od toga neće obaviti samo. E, pa, neće ni Vaš odnos sa najmilija funkcionisati bez imalo truda!

Vaša deca moraju znati da ste njihov stub oslonac! Bez obzira na „važne“ telefonske razgovore, sastanke, poslovna putovanja i sve te obaveze koje natrpane stoje nad Vašom glavom. Deca moraju znati da su Vam važnija od svega toga! A verujte, često ne znaju! Iznenadili bi Vas neki odgovori i stavovi Vaše dece. Dok Vi mislite da se nešto podrazumeva, oni znaju da niste tu za njih. Čak i onda kada im je nešto zaista važno!

Znam da, možda, imate samo pola sata slobodnog vremena! Posvetite im te minute! Podržite njihove ideje, bez obzira koliko detinjasto deluju. Saslušajte šta imaju da Vam kažu. Obratite pažnju na njihovo ponašanje ili emocije!

Poštujte njihovu individualnost! Možda će Vaša deca nešto uraditi skroz drugačije od Vas. Ali, nemojte odmah pomisliti kako je taj način pogrešan. Da, možda nije isti kao Vaš. Možda nije najbrži ili najbolji način. Ali, možda je zaista dobar. Poštujte svoju decu.

Čak i ako imate malo slobodnog vremena, provedite ga kvalitetno sa svojom decom. To ne znači da ih morate voditi na skupocene večere, fensi igraonice ili u shoping. Ne! To znači da sednete na tepih i budete dete. To znači da se smejete zajedno sa njima. Budite taj dinosaurus i pustite ih da naprave šator, čak i ako imate mali stan!

Saslušajte šta će reći o tom dečku koji Vam se zaista ne  sviđa. Možda postoji nešto što ne znate! Pohvalite ih! Stavite se u njihovu kožu! Možda nisu sve uradili savršeno, ali su uradili najbolje što su mogli u tom trenutku! Prihvatite da nije najvažnije da budu uspešni, već zdravi i srećni. Tada nećete tražiti perfekcionizam od njih, a oni Vas zauzvrat neće mrzeti zbog toga.

Odredite dan i vreme koje će biti posvećeno samo porodici. Tada nema društvenih mreža, spremanje stana, telefonskih razgovora, gostiju ili posla. Posvetite se samo svojoj porodici. Gradite tu bliskost koja je toliko važna!

Kad god je moguće, konsultujte se oko ciljeva i odluka koje treba sprovesti u delo. Tako će svaki član imati osećaj da je važan i da se pita o bitnim stvarima.

U svakoj porodici je važan kvalitet, a ne kvantitet. Možete biti i satima u istoj sobi. Ali, ako ste samo fizički prisutni, Vaš odnos je osuđen na propast. Razmislite o prioritetima i posvetite svaki slobodan trenutak svojoj deci.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor