Da li ste i vi mama sa podočnjacima do kolena?

Sećate se onog davnog prošlog vremena kada ste spavali po sedam ili osam sati dnevno, bez ikakvog prekidanja? Imali ste vremena da operete kosu i našminkate se? Imali ste vremena da se sredite za posao, izlazak ili najobičniju šetnju? Imali ste vremena da iskombinjete odeću na najbolji mogući način, po poslednjoj modi?

Spavam nekoliko sati, sa sve prekidima. Bebac hoće mleko. Kad nju ponovo uspavam i legnem, starijoj se piški ili se plaši mraka. Nemam vremena da operem kosu kad ja to želim, a kamoli za šminku i odevne kombinacije po poslednjoj modi.

Pitam se: „Da li sam ja jedina?“ Ima i sređenih mama. Nisu sve u trenerici i tuš frizuri. Ima i onih koje obuju štikle, pa pravac kolicima u šetnju. Svaka im čast.

Odlučila sam da sprovedem mini istraživanje. Prošetala sam bulevarom. Stavila sam malo maskare, čisto da mi podočnjaci ne budu u prvom planu. Odevna kombinacija mi nije poslednjoj modi, ali sam čista i ispeglana.

Posmatram mlade mame. Većina nije imala šminku. Ono što se isticalo jeste bledilo kože i podočnjaci. Sva sreća pa danas možeš kombinovati šta god želiš. A ipak, većina mama je baš kao i ja bila u patikama. „Provukla“ se i neka isfenirana mama. Svaka joj čast.

Nasmejala sam se. Nisam bila jedina i svakako nisam sama! Prioriteti su važni. Važnije mi je da budem sa njima, nego da se feniram. Važnije mi je da se smejem njihovim glupostima, nego da budem našminkana. Važnije mi je da je prošetam po lepom vremenu, nego da pijem kafu u nekom zagušljivom tržnom centru. Važnije mi je da sam obrisala pod, jer bebac puzi. Možda bih i imala vremena za sebe kada bi mi prioriteti bili drugačiji. Ali nisu, sva sreća.

Kada malo porastu, spavaću više. Kada porastu, moći ću da budem sama sa suprugom negde na ručku, umesto što ih jurim koliko će zalogaja pojesti. Uživaću u njihovoj samostalnosti, jer znam da sam dala sve od sebe kada su bili mali. Uživaću u svojoj slobodi, jer znam da sam sebe stavljala u drugi plan (ponekad do užasne iscrpljenosti), samo da bih im pružila najbolje vaspitanje – svoje slobodno vreme.

Mame, lepe ste i bez šminke! Uživajte u svim lepim trenucima sa decom, iako su često naporni. Ništa Vas neće toliko ispuniti kao njihov osmeh, zagrljaj, prva reč i prvi korak. Budite tu. Uživajte. Biće vremena i za sve ostale stvari jednog dana.

Važan je način na koji posmatrate stvari oko Vas. Pazite da ne postanete jedna od onih žena koje su stalno nezadovoljne. Izaberite pozitivan pogled na svet. Neispavanost i umor će proći. A Vi ćete zauvek uživati u svemu što ste doživeli sa svojim mališanima. Budite zahvalni na tome, umesto što se nervirate zbog podočnjaka i neoprane kose.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor