Da li ste mu pokazale zahvalnost koju zaslužuje?

Nismo baš realni i objektivni kada su u pitanju naše emocije. Često obraćamo pažnju samo na loše stvari. Primećujemo tuđe greške, dok vlastite ne vidimo. Povređujemo druge i nikom ništa. Kada nas neko povredi onda je smak sveta.

U dugim vezama, akcenat se često stavlja na ono što nas iritira kod partnera. On nam ne pomaže dovoljno u kućnim poslovima, ne provodi vreme sa decom,  ne obraća pažnju na naše potrebe… Dok nas neko sluša kako pričamo u mužu, pomislio bi: „A zašto se ti ne razvedeš?“

Da li je stvarnost baš takva? Da li je Vaš suprug zaista toliko loš? Da li stvarno ne možete da se setite ni jednog jedinog razloga zbog čega ste još uvek zajedno? Nisam baš sigurna u to…

Svako od nas ima mana. Imate ih i Vi. Vašeg supruga sigurno nervira neko Vaše ponašanje ili navika. Da li on koristi svaki slobodan trenutak da Vas podseti na to? Ili je odlučio da to nije najvažnija stvar u Vašem braku?

Koliko puta ste se požalile najboljoj prijateljici što Vaš partner  nije zahvalan za vreme provedeno sa decom, sve obroke i ispeglane košulje? Koliko puta je on ispao „najgori“ samo zato što se niste naspavale tri noći zaredom?

Ukoliko insistirate na svoj toj zahvalnosti koju Vam nije iskazao, razmislite: da li ste Vi pokazali zahvalnost koju on zaslužuje? Da li ste ikad pomislile da mu je teško to što toliko vremena provodi na poslu i ne uživa u Vama i deci? Da li ste ikad pomislile da i on ima emocija koje samo nije želeo da pokaže jer to nije „muški“?

Da li se dešava da je predivan sa decom? Priznajte, sigurno i on često opere sudove ili barem nešto svoje što je zaprljao? Da li je odlazio po Vas dok ste bile daleko? Da li Vas je pokrivao dok ste premorene spavale u dečijem krevetu? Da li Vas je iznenadio doručkom ili bilo kojim gestom?

Obratite pažnju. Sigurno čini milion sitnica zbog Vas. Da li obraćate pažnju na njih? Da li podrazumevate mnogo toga u vezi ili braku? Ukoliko ne možete da se setite ni jedne stvari koju on čini za Vas, zapitajte se zbog čega je to tako? Zbog čega ste i dalje u tom odnosu?

Porazgovarajte na tu temu. Možda ćete saznati stvari koje nije smeo da Vam kaže. Možda ćete podstaći svu onu preko potrebnu bliskost koju godinama niste pokazivali. Podelite odgovornost i obratite pažnju na male stvari.

Nemajte čekati poslednji trenutak. Nemojte čekati trenutak kada više ne možete spasiti svoj odnos. Reagujte ranije. Umesto što o tome razgovarate sa prijateljicom, razgovarajte sa svojim suprugom. Verujem da ćete se iznenaditi. Verujem da ćete saznati da ni Vi niste bili savršeni i da ste pravili propuste zajedno. Pokažite ljubav i zahvalnost s’vremena na vreme. Neće Vam pasti kruna sa glave.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor