Da li ste na sve spremni?

Čitavog života nešto planiramo: školu, ljubav, posao, udaju, decu, brdo para… I to, obično, ovim redosledom. Međutim, da li je ikom pošlo za rukom da svaku novu priliku dočeka onako spreman i kaže: „Odlično! Baš sam to želeo! Taman kad sam planirao! Bolje nije moglo ispasti!“ Iskreno, ja ne poznajem nikog!

Ostala Vam je samo još odbrana diplomskog rada! Već ste krenuli da tražite posao u struci. Međutim, ponude Vam priliku koja je odlična, ali za koju uopšte niste spremni. Studirali ste nešto sasvim deseto! Znate koliko je teško naći dobar, a uz to i plaćen posao u Srbiji. I? Šta ćete sada uraditi?

Prvenstveno ste hteli da nađete dobar posao, uzmete kredit za stan, skućite se, malo i uživate, pa tek onda da „pravite“ decu. Međutim, u dugogodišnjoj ste i kvalitetnoj vezi. Ostajete trudni. Niste stigli ni posao da pronađete. Ali, uprkos svemu, radujete se ovoj najlepšoj vesti. Možda nije bio pravi trenutak. Razmišljate kako ćete opstati finansijski i sve obavljate u hodu (ponekad i sa stomakom do zuba).

Dugo čekate na posao u struci. Godinama se ništa ne dešava na tom planu, a Vi se bavite čime god stignete. A onda, kao iz vedra neba, nudi Vam se posao dva meseca nakon porođaja. Planirali ste da ostanete godinu dana sa svojim detetom kod kuće. Ali, ko je lud da ispusti ovako nešto?

Uzeli ste kredit za stan. Nekako ste izveli tu čuvenu računicu, koju samo naši ljudi uspevaju. Isplanirali ste godine i godine unapred. Odjednom, firma se gasi, gubite posao i nemate pojma šta ćete. Opijanje, depresija, cigarete i psihoaktivne supstance nisu dobra opcija.

I tako, iz dana u dan pravimo nove planove: neki razmišljaju o novom automobilu, drugi o novom stanu, treći o odlasku iz države, četvrti o ozdravljenju… Bilo kako bilo, ne bismo bili mi da ne planiramo i razvijamo se. Ali, čini li Vam se, ponekad, da u tome preterujemo? Čini li Vam se, ponekad, da na kraju samo krpimo kraj sa krajem, a ne uživamo u životu?

Danas sam se premorena i neispavana vraćala iz šetnje sa decom. Nervozna, sa bebom u jednoj i trotinetom u drugoj ruci, ulazila sam u stan sa dve male ludice. One su počele da se smeju i nisu prestajale. Zagrlile su se i nastavile. A ja pomislih: „A ja se žalim: na umor, pospanost, nedostatak vremena i novca. Pogledaj ih. Šta će ti više od ovoga!“

Naravno da se mnoge stvari moraju isplanirati. Ali, naučite da uživate dok planirate. Jer, sve te sitnice koje život boje u ružičasto, dešavaju se negde između: u krevetu pre spavanja, u pola noći dok pokrivate svoju decu, ujutru dok Vas još pospane ljubi partner, na putu do kuće dok ste premoreni od dugog dana…

Planirajte. Ali, budite spremni na sve. Mnogi planovi se neće ostvariti. Život će Vam staviti velike prepreke baš onda kad ne bi trebalo i otići ćete u neku sasvim novu ulicu. Međutim, to uopšte ne mora biti loša stvar. Da sam čekala na posao iz snova, ja još uvek ne bih imala ove dve ludice koje se kikoću i grle. A Vi? Da li ste nešto propustili jer ste se strogo držali pravila i redosleda života? Ako jeste, odmah krenite u sprovođenje istog. Možda već sutra nećete moći. Budite spremni na sve!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor