Danas nema crtanih filmova!!!

Nekada ste imali toliko strpljenja! Retko ko je mogao da Vas izbaci iz koloseka. A onda ste postale mama! Deca Vas izbacuju iz koloseka nekoliko puta na dan. Uz sve to imate i milion obaveza koje nemate pojma kako postižete. Na kraju dana ste isceđeni kao krpa.

Pribegavate brojnim vaspitnim merama i kaznama. Često govorite: „Idi u svoju sobu! Kažnjen si! Idi u ćošak! Danas nema crtanih filmova!“

Ups! Kako mislite nema crtanih filmova? Koga ste kaznili? Sebe ili njih? Svi mi znamo da preterano gledanje agresivnih crtaća ni na koji način ne pomaže Vašem detetu, već uveliko šteti. Svi mi znamo da gledanje u svakojake ekrane može izazvati ozbiljne probleme kako u fizičkom, tako i u psihičkom razvoju dece.  Svi znamo da je za decu zdrav svež vazduh, kretanje, trčanje, šetnja i ogromna količina roditeljske posvećenosti.

Sve nam je to jasno. I zaista se trudimo da sve te crtaće svedemo na najmanju moguću meru. Ali, sve mame koje nemaju veliku podršku baka, deka, komšinica, dadilja i ostalih „pomagača“ znaju da je gledanje crtanih filmova jedini način da se skuva ručak, sredi kupatilo i operu sudovi, raširi veš ili uspava mlađi brat ili sestra. Sve mame znaju koliko nam treba tih deset minuta ispijanja kafe i gledanja kroz prozor. Sve mame znaju koliko nam znači to što zatvorimo oči na deset minuta, jer noću jedva spojimo nekoliko sati isprekidanog sna.

Ukoliko starija devojčica baš jako pretera, pribegavam ovoj metodi. Osećam se još gore, jer slede izjave: „Mama, ali meni je dosadno! Mama, hajde da se igramo! Mama, dođi da mi upališ svetlo, sipaš vode, obrišeš guzu…“ Odjednom ništa ne zna sama, jer traži moju nepodeljenu pažnju. Ali, izdržim. Kad sam već rekla to što sam rekla, stisnem zube i budem dosledna. Sledeći put mi usta neće biti brža od pameti.

Šalu na stranu, svuda slušamo koliko su crtaći opasni. Zbog toga svaka mama dobije još deset kilograma krivice na ramenima. Kao da nam nije dovoljno teško što nam suprug radi do kasno, a baka servis je nedostupna.

Istina je da pametno biranje crtaća ne mora biti štetno! Kontrolišite kakve crtaće će Vaše dete gledati, tako što ćete i Vi to raditi. Istražite koji kanali imaju lepe i korisne crtaće, jer ih ima (svega dva, tri, ali ih ima).

Vodite računa da deci omogućite gledanje crtaća onda kada je to zaista neophodno. Na primer, dok kuvate ručak ili se bavite mlađim detetom. Isto tako, vodite računa da detetu prija vreme gledanja crtaća. Na primer, moja ćerka voli da ih gleda kada se vrati iz vrtića. Primetila sam da joj prija tih pola sata odmora od raznoraznih stimulusa koje je imala tokom dana.

Najbolje poznajete sebe i svoje dete! Naravno da dete ne treba sate provoditi uz televizor i crtaće. Kontrolišite ih i nemojte osetiti ogromnu krivicu ako ponekad posustanete i pustite crtać kako biste na miru popili kafu. Niko nije savršen!!!

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor