Da li ste nezavisni, iako ste u vezi?

Mnogi govore da ne žele da stupe u brak, jer vole svoju nezavisnost. Ne žele da budu sputani, vezani ili ne rade ono što vole. Brak doživljavaju kao lance. Da li je realnost baš takva?

Ukoliko se nalazite u srećnoj i stabilnoj vezi, to uopšte ne znači da ne možete da radite ono što zaista volite. Većina nas meša pojmove kao što su odlaganje sopstvenog zadovoljstva, kompromis, razumevanje i strpljenje sa pticom u kavezu.

Zamislite par sa dvoje male dece. Većina potreba je prilagođena mališanima. Imamo mnogo više obaveza i raspored nam mora biti takav da ispuni sve njihove svakodnevne potrebe. Razmišljamo da li možemo ići u gužvu, do koliko sati možemo ostati, šta sve trebamo poneti i šta nam sve može krenuti naopako. Teže je. Napornije. Ali, uopšte ne znači manjak slobode u smislu ptice u kavezu.

Mnogi parovi nastavljaju sa druženjima. Možda nećete popiti kafu sa prijateljicom u najnovijem kafiću, ali videćete se na nekom drugom mestu (koje odgovara dečijim potrebama). Ukoliko Vam radno vreme dozvoljava, partner će Vam praviti mnoge ustupke kako biste mogli da odete na neko predavanje, dešavanje, proslavu, druženje…

Ako ste u stabilnoj vezi, nećete imati problem da i dalje budete ono što jeste. Možda će ritam i raspored biti drugačiji. Možda ćete morati da angažujete baku, deku, tetku ili dadilju. Ali, ukoliko Vas partner zaista voli uspećete da vodite život koji želite. Ako volite da slikate, nećete prestajati samo zato što Vaš partner misli da je to gubljenje vremena.

Zaista je moguće biti svoj, a ujedno biti u braku ili vezi. Uspešne veze nisu one koje dele identična interesovanja, jer je to zaista nemoguće. Uspešne veze su one u kojima partneri prihvataju različitost, pružaju podršku i razumevanje, odlažu svoja zadovoljstva  jer znaju da će sutra partner za njih učiniti isto. Uspešne veze su one u kojima postoji kompromis.

Neke stvari ćete zaista promeniti. Ali, ne zato što to partnet želi, već zato što će Vam biti lakše da se organizujete. I te promene Vam neće padati teško. Prihvatićete ih kao deo života i deo Vas. Nećete osetiti nikakvu težinu. Svako od nas raste i razvija se i promene nisu nužno loše.

Pravi partner će biti tu. Pružiće Vam podršku i davati vetar u leđa, kada Vam svi drugi budu govorili: „To nije izvodljivo!“ I zahvaljujući toj zajedničkoj snazi, Vi ćete biti mnogo jači, nego sami. Vaša nezavisnost neće biti ugrožena, već pojačana.

Kvalitetna veza nije potpuna simbioza. Kvalitetna veza je zdrava, u kojoj svaki od partnera raste u i razvija se u svom smeru, a opet koračaju jedan pored drugog.

Ali, nemojte mešati zdravu nezavisnost sa nezrelošću. Niko neće biti tu i trpeti Vaše dečije izlive, ukoliko to ugrožava bilo koga, na bilo koji način. Razmislite šta tražite od budućeg partnera i koliko je to realno? Tek tada možete zaista uživati.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor