Kada je partner pod stresom…

Ženama nije teško da se stave u tuđu kožu. Možemo da razumemo sve. Međutim, često grešimo kod sopstvenog  partnera. Njegovo povlačenje, tišinu i odmaranje često shvatamo kao neku opasnost po našu vezu. Mislimo da se nešto dešava, da postoji problem o kojem nam nije pričao, da se nešto promenilo u vezi… Iako to uopšte ne mora biti tako.

Zbog svega pravimo najrazličitije scenarije. Sve je odmah negativno i mračno. Počinjemo da pravimo pritisak, „izvlačimo“ nešto što ne postoji, iniciramo razgovore koji zaista nemaju mnogo smisla. Nakon svega, on Vam odgovara: „Ali, nije mi ništa. Samo mi treba malo prostora da budem sam.“

Možda Vam je teško da razumete da muškarci ne vole da pričaju o svojim problemima kao žene. Mi volimo sve da iznesemo na belinu dana. Odmah. Stalno. Nekoliko puta. Do iznemoglosti. Sa svakim. Tako nam je lakše.

Muškarci vole da se osame. Uglavnom to nema nikakve veze sa Vama. Možda mu je samo potrebno malo tišine, jer ga je neko iznervirao na poslu. Oni se prosto isključe. Ili, ako imaju neki veliki problem, neće o njemu mnogo pričati dok ne pronađu rešenje.

Njemu ne treba najbolja prijateljica sa kojom će satima pričati o jednom te istom. On neće da analizira svaki zarez, tačku, slovo, grešku… On će da se isključi, osami, provede vreme tako što će spavati, gledati utakmicu i popiti pivo sa najboljim prijateljima. Ali, čak ni tada neće pričati o problemu, već će učiniti sve drugo što apsolutno nema veze sa tim.

Prihvatite različitost. Možda Vama gode petočasovni razgovori, dok njemu godi tišina. Možda ćete Vi pričati samo o problemu, a on će raditi sve drugo. Prihvatite da ste drugačiji i da njemu ne prija ono što prija Vama. Pitajte ga šta mu prija i šta želi. I nemojte biti dosadni. Nastavite svoj život po starom. On će Vam doći kad bude bio spreman.

Ne zaboravite da voleti nekog znači i dati mu prostora. Voleti nekog znači i staviti ponekad sopstvene potrebe u drugi plan. Imajte strpljenja i za sve one mane koje Vas nerviraju, ukoliko sa tom osobom delite sve lepe zajedničke trenutke.

Ništa ne može biti savršeno. I svako od nas ima svojih problema u različitim situacijama. Budite tu onda kada ste zaista potrebni. Nemojte misliti da Vašem partneru treba baš identična vrsta pomoći. Nemojte biti reditelj teške ljubavne drame, već dajte vremena i prostora.

Ukoliko ta povučenost predugo traje, razgovarajte sa svojim partnerom. Recite mu kako se osećate. Možda nije ni svestan kako se ponaša. Ništa se ne podrazumeva, sve izgovorite naglas. Zajedno rešite problem i budite potpora.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor