Kako da vam deca pomognu u kućnim poslovima?

Ako ste roditelj, sigurno znate koliko je teško naterati decu da se sve odradi i završi bez mnogo buke. Obaveze su im krajnje jednostavne, ali oni se čak i tada bune.  Ima dana kada sve „klizi“, ali uglavnom  ima natezanja, nagovaranja, podizanja glasa, ukidanja crtaća… Ukoliko niste sve probali, evo nekih saveta:

Ukoliko je zabavno, mnogo je lakše. Na primer, ukoliko deca trebaju da sakupe svoje igračke, pustite im muziku. Neka pevaju i đuskaju dok sve nose na svoje mesto. Isto tako, možete osmisliti i neku igru. Ko će uspeti da spremi svoju sobu za deset minuta? Takmičenje ponekad upali.

Zajedničko vreme  je najvažnije. Deca nisu Vaše sluge. Mnogo se lakše obavi posao kada svako ima svoj zadatak. Brzo ćete završiti i svi ćete uživati u slobodnom vremenu.

Ukoliko je obaveza izuzetno teška Vašem detetu, probajte da ga nagradite. Lepa reč, pohvala, kompliment… Deca znaju da cene ovakve stvari. Ali, ne zaboravite da budete iskreni. Ukoliko folirate – deca će to primetiti.

Kada je Vaše dete bilo vredno tokom cele nedelje, možete ga povremeno i poštedeti obaveza. To će biti još jedna vrsta nagrade, koju deca vole.

Ponudite izbor. Nikada nemojte pitati: „Možeš li odneti smeće u kontejner?“ Na taj način dete Vas veoma lako može odbiti. Umesto toga, pitajte: „Da li želiš da odneseš smeće u kontejner ili opereš sudove?“

Ponekad i džeparac dolazi u obzir. Obično se spominje kod poslova koje niko ne želi da uradi. Vodite računa da novac ne bude svakodnevna motivacija, jer deca moraju imati svojih obaveza bez „mita“.

Budite razumni i fleksibilni. Ukoliko kažete detetu da mora skloniti svoje igračke na mesto, a ono Vam kaže: „Jel mogu posle večere? Sada sam stvarno umoran“- imajte razumevanja i pustite ga. Niko od nas ne funkcioniše na taster, zbog čega to očekujete od svoje dece?

Vodite računa da sve obaveze budu prilagođene uzrastu Vašeg deteta. Ali, isto tako, vodite računa da najstarije ne bude u lošem položaju i radi najteže stvari samo zato što je najstarije. Uzmite u obzir sve činjenice.

Menjajte zadatke. Lako nam je da se vežemo za određene obaveze, jer nam lakše idu nego drugima. Ali, vodite računa da svaki član porodice ima različite zadatke, jer se lako može desiti da jedan član uvek obavlja nešto najteže. Svako povremeno treba dobiti zadatak koji niko ne voli.

Vodite računa da se svaki posao lakše obavlja ukoliko nakon njega sledi porodično okupljanje. Na ovaj način ćete se još više zbližiti sa svojom decom, a pošto su sve obaveze gotove, lako se možete opustiti.

Nije lako navići decu na obaveze. Počnite od malih nogu i budite uporni. Nemojte raditi stvari umesto njih.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor