Lekcije o ljubavi koje se najteže uče

Zaljubljenost = ljubav. Netačno. Ljubav je divna stvar, ali ne predstavlja samo leptiriće u stomaku, klecanje kolena i isčekivanje partnera. Ljubav je mnogo složenija i dublja. Dok je zaljubljenost samo savršena iluzija o partneru, ljubav je i prihvatanje njegovih mana i nesavršenosti.

U kvalitetnoj ljubavnoj vezi nema problema. Netačno. I u ovoj vezi problemi postoje, ali partneri uspevaju da ih reše bez velike „prašine“. Pronalaze način da prevaziđu sve prepreke, a da time sačuvaju sve ono lepo i pozitivno što ih vezuje.

Partneri koji žive u kvalitetnoj vezi ili braku se ne svađaju. Netačno. Posvađaju se. Ali, na drugačiji način. Ne izgovaraju ono što ne misle. Znaju kada je vreme za pauzu. Znaju kada trebaju da nastave, a kada da stave tačku. Pokušavaju da reše problem na različite načine i to im ni u jednom trenutku ne pada teško. Znaju da stave svoje potrebe i želje u drugi plan, jer znaju da bi to isto partner učinio za njih.

Ljubav čine samo pozitivna osećanja. Netačno. Ljubav je kompleksna i teško je dati njenu definiciju. Ljubav predstavlja i brigu, tugu, neizvesnost, ljutnju… Sve dok smo srećni i dok osećamo da nas partner voli i poštuje, ova negativna osećanja mogu da dođu i prođu.

Ljubav je uvek ista. Netačno. Ljubav ima svoje različite faze razvoja. Ponekad je jača, ponekad slabija. Bez obzira koliko je zaljubljenost lepa, ljubav bude još lepša. Ali, na drugačiji način. Ljubav menja svoje oblike u zavisnosti od perioda u kojem se nalazimo, naše zrelosti, problema koji nas okružuju…

Suprotnosti se privlače. Netačno. Možda se suprotnosti privlače, ali se sličnosti vole. Kako bi ljubav opstala moramo imati iste ili slične ciljeve, vrednosti, stavove o važnim životnim pitanjima… Ukoliko nije tako, javljaju se problemi koji se teško mogu prevazići.

Ljubav je ugrožavanje slobode. Netačno. Kada ste u kvalitetnoj vezi ili braku uvek možete biti ono što zaista jeste. Partner će razumeti i podržti Vaše želje, hobije, različite pokušaje. Ali, i Vi trebate učiniti to isto. Ponekad će biti lako, ponekad teže, ponekad ćete naći kompromis… Ali, ljubav ni u kom slučaju ne bi trebala da se doživi kao gubitak sopstvene ličnosti.

Ljubav predstavlja određenu dozu žrtve. Netačno. Zato što Vi to tako ne doživljavate. Vi se radujete kada možete da pomognete svom partneru. Možda ćete ponekad svoje želje i zahteve staviti u drugi plan, ali ih nećete ugasiti. A već u sledećem trenutku će ih Vaš partner podržati.

Za pravu ljubav se ne trebamo boriti. Ljubav nije nešto što je održivo samo od sebe. Predstavlja konstantno ulaganje, trud, razumevanje, opraštanje, razvitak u mnogim poljima. Na koji način će se razvijati zavisi isključivo od Vas i Vašeg partnera. Potrudite se da Vaša ljubav opstane. Ne verujte u dečije bajke i ružičastu stvarnost.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor