Kakva mama, takvo dete

Svi se mi mnogo razlikujemo. Svaku prepreku i svaki problem rešavamo na potpuno jedinstven način. Dok se neki povuku da razmisle, drugi viču i stvaraju nervozu sve dok se ne isprazne. Ovaj obrazac se prenosi i kada dobijete dete.

Sigurno ste i Vi alergični na babske priče vezanu za decu koje nemaju nikakvu naučnu ili čak životnu podlogu. Meni je najiritantnija ona čuvena: „Kakva mama, takvo dete!“ Od mladih i novopečenih mama se očekuje jedna čudna stvar: kada je situacija teška i kada dete plače, vrišti, bacaka se, kada ga nešto boli ili mu prosto nije po volji- trebaju ostati smirene.

Dolaze Vam komšinice, prijateljice, bake… I svi imaju šta pametno da kažu. Svi Vam savetuju kako morate biti smirene kako bi i dete ostalo smireno. Niko ne nudi neku vrstu pomoći, već samo pametuju kao da su tri fakulteta završili.

Niko Vas ne pita da li ste same po ceo dan sa decom. Niko Vas ne pita što se toliko nervirate oko dojenja. Niko ne zna da želite da dojite ne samo zato što je majčino mleko najzdravije, već i zato što nećete moći finansijski da izgurate mesec ukoliko budete kupovale adaptirano mleko.

Niko Vas ne pita kako se nosite sa starijim detetom koje je ljubomorno i ne smete da ih ostavite same ni kada trebate da idete u toalet, već nosite decu sa sobom i ostavljate otvorena vrata. Ne osećate se kao žensko, jer nemate vremena ni kosu da operete, a kamoli da sređujete frizuru ili nalakirate nokte.

Niko Vas ne pita da li imate vremena da skuvate ručak i zašto Vam je ponekad lakše da ih odvedete na picu.  Automatski ste loša mama jer, s’ vremena na vreme,  hranite dete tim glupostima. Niko Vas ne pita kako izdržite da budete na nogama, jer bebi rastu zubići i niste oka sklopili. Ali, ne samo jednu noć, već mesecima.

Niko ne nudi rešenje, već samo govori: „Moraš imati više strpljenja. Beba sve oseti. Nemoj spremati sada stan“. A već sutra će neko od njih komentarisati prašinu na televizoru ili prozore koje niste oprali.

Ako ste sa decom, zanemarite kućne poslove. Ako Vam kuća blista, ne posvećujete se deci. Sve u svemu – ne valjate kako god okrenete.

Zato, kada Vam sledeći put budu držali predavanje o smirenoj mami, samo ih pitajte da li žele nešto da preduzmu po tom pitanju. Da li žele da Vam pričuvaju decu na sat vremena kako biste stigle bilo šta drugo da uradite (ne smem ni da kažem da odspavate).

Ne obazirite se na te savete i priče. Organizujte dan po svojim mogućnostima i dečijem rasporedu. Kome se ne sviđa, njegov problem. Ne tražite od sebe savršenstvo, jer zaista nije moguće u prvim bebinim mesecima. Naročito ako imate još dece.

Važno je da preživite. Prihvatite nespavanje i neopranu kosu. Manje ćete se nervirati. Izbegavajte sve negativne ljude u svom okruženju. Pratite sebe. Tada ćete možda biti manje nervozna mama.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor