Mirno veče kod kuće sa decom

Retko ste kod kuće. Radno vreme je zahtevno. Obaveze van posla – takođe. Malo vremena provodite sa porodicom i partnerom. Ciljevi i vrednosti su se toliko promenili da je prava retkost videti porodicu koja slobodno vreme provodi sa decom.

Čućete sledeće rečenice: „Čekaj samo da čujem vesti! Evo, samo da operem sudove. Halo? E, ćao draga…!“ Telefoni stalno zvone. Čak i kada malo sednete da odmorite, Vi ste na društvenim mrežama. Gledate slike, snimke, čitate… Naravno da i sebi morate priuštiti deset minuta. Ali, kad ćete biti sa svojom decom?

Pokvario nam se tv. Toliko smo zauzeti da nemamo kad da ga odnesemo na poravku. Suprug radi do uveče, ja sa decom (ko će ga vući). I naše slobodno vreme izgleda drugačije. Starija ćerka ne gleda toliko crtaće. Igra se sa mlađom. Mene ne odvuče najnovija loša vest.

Ugasite tv. Ukoliko malo obratite pažnju, videćete da nam mediji serviraju sve loše. Nekako nije zanimljivo ukoliko su naša deca negde osvojila prvo mesto na takmičenju. Ali, ako je neko negde nekog upucao, jurio, zatvorio, tukao – mi pojačavamo da čujemo šta se dogodilo. I naša deca to slušaju. Možda ih ne zanima, ali će čuti barem deo te priče, pa će Vam postavljati milion pitanja za čije odgovore još uvek nisu dorasli.

Pitajte decu kako su provela dan. Većina će Vam reći: „Dobro“. Ali, budite kreativni. Ukoliko pitanje postavite drugačije, dobićete drugačiji odgovor. Na primer: „Šta ti je danas tokom dana bilo najzanimljivije?“ Budite konkretni i pitajte šta Vas zanima. Ali, nemojte pritiskati dete. Razgovor treba biti spontan.

Isto to uradite i sa suprugom. Zaboravite probleme barem na dvadeset minuta. Nemojte pričati o poslu ili novcu. Izaberite neku drugu temu. Prisetite se vremena kada ste se zabavljali. Naglas maštajte o putovanjima. Izmislite neku novu igru i saznajte ono što niste znali o svom partneru.

Sednite na tepih sa decom. Igrajte se zajedno. Uživajte. Ostavite sudove, prljav veš i spremanje. Sve to može sačekati. Golicajte se. Smejte se. Pričajte o svojim osećanjima (samo ih nemojte ugušiti). Prepričavajte događaje iz svog detinjstva. Iskreno odgovarajte na sva pitanja koja ih zanimaju. Ne brinite, nećete ih uplašiti ako budete iskreni, ali obratite pažnju na njihov uzrast.

Ogromna je razlika između večeri koje ovako provodite sa svojom porodicom i večeri kada samo buljite u ekrane (uglavnom svako ima svoj). Bliskost koju steknete dok su deca mala značiće i Vama  i njima u svakom trenutku.

Priuštite ovakvo veče kad god ste u mogućnosti. Prisetite se svog detinjstva. Nije bilo baš toliko obaveza, pritiska i stresa kao danas. Provedite mirno veče kod kuće sa decom, ali uradite to kvalitetno i ispravno. Pogasite sve telefone, kompjutere i televizore. Isplatiće Vam se sigurno.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor