Potcenjujete li partnerova osećanja?

Svi mi preuveličamo svoje probleme, a umanjujemo tuđe. Međutim, ukoliko to često radite sa partnerom, može doći do problema. Ne pogađaju nas iste stvari. Mi smo jače u jednom, a oni u drugom. Gledate ga kako se nervira zbog nekog prolaznog životnog problema. Umesto da ga pitate šta mu je, Vi konstantno izgovarate: „Brineš zbog gluposti!“

Da li biste Vi volele da u istoj situaciji partner samo prokomentariše koliko je Vaš problem mali? Kako biste se osećale? Da li bi Vam to pomoglo? Da li biste bile zadovoljne takvom vrstom komunikacije? Ili biste se osetile kao malo dete koje još uvek ne razume život?

Možda ste i u pravu, ali on neće promeniti mišljenje zbog te rečenice, pogotovo ukoliko je izgovorite onako usput, u prolazu. Pre će stvoriti osećaj da ga ne razumete i da Vam nije dovoljno stalo. Zbog toga ćete ući u začarani krug, gde će se on još više povlačiti u sebe. Vređate njegovu inteligenciju, on počinje da ćuti… A svi znamo koliko je teško muškarcima da govore o svojim osećanjima…

Bolje je da ga pitate: „Zbog čega brineš?“ Na taj način će sve ono što ga muči i tišti izgovoriti naglas. Bolje ćete ga razumeti, postajete intimniji i bliži, a on će možda videti da to i nije tako veliki problem. Ukoliko jeste, bolje će razumeti sopstvenu situaciju i formulisati problem tako da može da ga reši.

Ono što nikako ne trebate pokazivati kada partnera nešto muči jeste ravnodušnost. Ponekad se može desiti da znate razlog partnerovog nezadovoljstva. Pošto problem trenutno ne može da se reši, Vi glumite ravnodušnost, smatrajući da će problem sam nestati, ukoliko se o njemu ne razgovara. To nikad ne bude tako.

Partner možda više neće sa Vama razgovarati o tome šta ga muči. Neće više imati osećaj da sa Vama može sve da podeli. Da li to želite? Razmislite, da li ste i Vi u nekom trenutku svog života „udavile“ bliske ljude sa problemom koji niste mogle da rešite? Da li su Vam tada okrenuli leđa ili su slušale jedne te iste rečenice koje izgovarate po stoti put?

Pre nego što izgovorite rečenicu: „Brineš zbog gluposti“, izbrojte do deset. Skuvajte kafu, sednite sa partnerom i pokušajte da mu priđete na drugačiji način. Ipak ga Vi najbolje poznajete.

Ako ga znate dovoljno dobro i verujete da će mu malo tišine i povlačenje u sebe prijati – pustite ga. Nismo svi isti. Neko voli odmah da razgovara, dok drugi vole da rešavaju probleme u tišini, bez publike. Poštujte tu privatnost.

Ljubav se ne dešava ukoliko partner samo Vama ugađa. Pre ili kasnije će takav, jednosmeran odnos da se ugasi. Poštujte ga. Prihvatite i njegove mane. Ne potcenjujte tuđa osećanja. Lakše je rešavati probleme kada ste u tuđoj koži. Na taj način ste objektivniji i ne dozvoljavate emocijama da Vas preplave. Zato ste bolji sagovornik. Pomozite, umesto da potcenjujete.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

 

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor