Proredite pozive i dopisivanje

Internet i mobilni telefoni nam omogućuju da budemo u komunikaciji u bilo kom trenutku. Nekad ste čekali svog dragog da se vrati sa posla. Danas ga možete nazvati ili čak videti putem kamere dok je na sastanku ili pauzi.

Niste ni svesni koliko se puta čujete tokom dana. Sva događanja ispričate i pre nego što se vidite. I kad se vidite, sve je već rečeno. Nema onog uzbuđenja kada partneru saopštavate da ste dobili povišicu – to ste mu već rekli u poruci.

Ne razmenjuju se samo reči. Razmenjuju se i slike, snimci, smajlići i sva propratna vojska. Da li ste primetili da to Vašem partneru smeta? Da li biste Vi voleli da imate malo više tišine tokom dana? Da li biste voleli da budete sami sa svojim mislima i da ne saopštavate baš sve što Vam u tom trenutku pada na pamet? Jer, možda ćete već sledećeg trenutka misliti drugačiji o bilo kojoj temi ili dešavanju.

Ukoliko se toliko često čujete, partner može imati osećaj da ga stalno nadgledate i kontrolišete. Taj osećaj sigurno neće nikom prijati. Ukoliko se tu javi još i ljubomora, Vaša veza je osuđena na propast. Umesto toga, pokušajte malo da proredite pozive i dopisivanje. Da li znate šta će se tada dogoditi?

Bićete više usmereni jedno na drugo. Primetićete sve nove sitnice, od frizure do garderobe. Uželećete se i isčekivaćete momenat kada trebate da se vidite. Ponovo možete imati one leptiriće u stomaku kao na početku veze i zaljubljenosti.

Bićete bliski i intimni. Obzirom da se ne čujete toliko često, imaćete o čemu da pričate. Nećete voditi samo prazne i površne razgovore. Bićete uzbuđeni jer prvi put saopštavate bilo šta što je važno svom partneru.

Postoji veća verovatnoća da ćete započeti razgovor koji nema veze samo sa događanjima tokom dana. Možete imati razgovor o nekoj pročitanoj knjizi, filmu, bilo kakvom događaju u svetu… Sve je to važno da biste očuvali svoju zdravu komunikaciju, pa čak i ukoliko Vam se mišljenja ne slažu.

Nadmudrivanje je zdravo. Sve te diskusije bude strast, povećavaju pažnju i koncentraciju, više upoznajete jedno drugo… Suočavate se sa izazovom. Možda ćete saznati nešto što do sada niste znali o partneru i zbog toga Vam bude još privlačniji.

Nemojte gubiti svoj pečat ličnosti. Mnoge stvari ćete voleti da radite sa partnerom, ali će biti i onih koje ćete voleti da radite bez njega. To ne znači da je Vaša veza u krizi. Vi niste sijamski blizanci. Vodili ste aktivan život i imali razna interesovanja i pre nego što ste upoznali lepšu ili jaču polovinu.

Opustite se. Ne opstaje ništa što je pod velikim pritiskom. Budite spontani. Nastojte da Vam uvek bude zanimljivo. To nećete postići ako se ne budete trudili. Stvorite vreme u kojem ćete nedostajati jedno drugom. Neće se dogoditi smak sveta. Pokušajte, pa tek onda sudite. Osvežite malo svoje ljubavnu vezu nedostajanjem – proredite pozive.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor