Nekoliko smernica za dečiju sreću

Toliko brinemo o deci. Brine nas svaki njihov obrok, spavanje, oblačenje, sporost, brzopletost, pad, loša ocena, nesrećna ljubav…

Kada malo bolje razmislimo, sve ovo su prolazne faze i najvažnije je da nam dete bude zdravo i srećno. Kako biste doprineli toj sreći, uradite sledeće:

Provedite što više kvalitetnog vremena sa njima. Posao i obaveze su važni. Ali, pokušajte da napravite prioritet. Da li je važno imati čiste sudove ili dete kojem ćete posvetiti sat vremena igre? Sigurno ne moram dva puta da Vas pitam.

Bez tehnologije. Crtaći, kompjuteri, društvene mreže i telefoni zaista mogu biti prva pomoć u nužnim trenucima. Ali, da li u tome preterujete? Zamislite svoje dete sa 40 godina… Čega će se sećati? Mobilnog telefona ili vremena koje je provelo sa svojim roditeljima?

Pokazujte emocije. Da, ponekad mogu biti veoma neprijatne. Ali, Vaše dete mora naučiti da život nije bajka. Biće teških trenutaka. Deca i roditelji koji su bliski i koji od samog početka grade odnos na iskrenoj komunikaciji mnogo lakše prevazilaze prepreke koje se nađu na njihovom putu.

Slušajte. Pokažite im da ćete biti tu za sve njihove probleme, bez obzira koliko veliki ili mali bili. Možda Vam je smešno što su tužni zbog izgubljenje igračke, ali njima je taj problem velik do neba i gaje iste emocije kao i kada Vi razmišljate o rati za kredit.

Usporite. Priznajte da nemate vremena ni kafu da popijete. Jurite svakog dana kao da ćete živeti sto godina. Usporite malo. Posvetite se svom detetu. Porazgovarajte o problemima. Neće Vas još dugo trebati na ovaj način. Uživajte u stvarima koje su zaista važne.

Priča pred spavanje. Svi roditelji znaju za onaj momenat kada premoreni trebaju da uspavaju svoje dete. A ono ima još milion pitanja. Uradiće sve samo da ne spava. Da li je u pitanju njihov bezobrazluk ili su nas samo željni? Koliko ste danas vremena proveli sa njima? Umesto svađe i rasprave, učinite im tih deset, petnaest minuta i razgovarajte još malo. Videćete da ćete svi biti zadovoljniji i srećniji.

Budite prisutni 100%. Računa se svaki Vaš razgovor, zagrljaj, poljubac, čitanje priča, igra, smeh, trčanje… Računa se svaki Vaš pokušaj, jer će ih biti zaista mnogo. Oni će usmeriti Vaše dete na dobar put. Život je nepredvidiv i ništa ne možemo kontrolisati, ali budite sigurni da se Vaša prisutnost i te kako računa.

Nije lako biti roditelj. Često smo umorni, isrpljeni, neispavani, ne znamo kako da rešimo postojeći problem… Ali, ništa ne ispunjava srce tako kao sreća naše dece. Budite veliki učesnik u tome i bićete zadovoljni više nego da imate čitav svet. Ovakvo bogatstvo se nigde i nikakvim novcem ne može kupiti. Budite uvereni u to.

 

O. B.

diplomirani psiholog i porodični psihoterapeut

Podeli ovaj tekst.

Ostavite odgovor